Artikkelit

Omalla äänellä

Puhuminen on ollut laulaja Milana Misicille tapa selviytyä kipeistä kokemuksista. Läheisiltä ihmisiltä saamaansa tukea laulaja pitää rikkautena.
Lue 
lisää.

 

Ei mikään auktoriteetti

Näyttelijälegenda Seela Sella, 81, on lapsenlapsensa Jonatanin hyvä kaveri. Sella sanoo ymmärtävänsä nykynuoria, sillä aikuiseksi kasvaminen ei koskaan ole ollut helppoa.
Lue lisää.

 

Myötätuntoa omaa itseä kohtaan

Tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä laulaja ja näyttelijä Pirkko Mannola saa energiaa vuorovaikutuksesta toisten ihmisten kanssa. Työelämää hän ei aio jättää.
Lue lisää.

 

Kiusaaminen ei määritä minua

Yläkoulussa ja lukiossa kiusattu Maryam Razavi sanoo, että nuoruuden kokemukset auttoivat myöhemmin kestämään mallimaailman raakaa ulkonäköarvostelua.
Lue lisää.

 

Puhumattomuus johti yksinäisyyteen

Julia Pihkanen, 16, peitteli monta vuotta kavereiltaan totuutta siitä, mitä kotiin kuuluu. Puhumattomuus ja salailu saivat nuoren olon ahdistuneeksi, ja lopulta hän sairastui itsekin. “Nyt olen oppinut luottamaan ihmisiin paremmin”, Julia kertoo.
Lue lisää.

 

Arvoista pysyvää turvallisuutta

Psykoterapeutti Maaret Kallio korostaa aidon läsnäolon merkitystä hyvän elämän avaimena. Silloin ihmissuhteet ja itsetuntemus voivat paremmin.
Lue lisää.

 

”Tärkeää on muistaa, että on vain äiti”

”Syyllisyys tulee mitättömistä asioista”, toteaa Laura Lanansilta-Laine, 12-vuotiaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan pojan äiti. Syyllisyys on tunne, jonka kanssa psyykkisesti sairastuneiden lasten vanhemmat usein kamppailevat. Aiheutinko minä tämän kaiken? Mitä olisin voinut tehdä toisin? Apua tunteen käsittelyyn löytyy vertaisilta.
Lue lisää.

 

Tavoitteet edellä

Yrittäjä Martina Aitolehti asettaa itselleen kovia tavoitteita. Paineessa hyvinvointia kannattelevat säännölliset elämäntavat.
Lue lisää.

 

”Romahdus opetti huolehtimaan omasta hyvinvoinnista”

”Rajojen asettaminen on ollut minulle keskeinen asia omassa toipumisessani”, kertoo kokemusasiantuntija Anne Salminen Kangasalta.
Lue lisää.

 

Arjen hyvinvoinnin lähettiläs

Musiikkiterapeutti, Kukunori ry:n toiminnanjohtaja Markus Raivion isoäidille tehtiin lobotomia 1960-luvun lopulla. Nyt Raivio edistää mielenterveysasioita elämäntyökseen.
Lue lisää.

 

Ensimmäisellä lennolla kotiin

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on toiminut pitkään muistisairaan äitinsä osaomaishoitajana. Vuosien varrella äitiä ovat hoitaneet myös Pietikäisen palkkaamat tukityöllistetyt.
Lue lisää.

 

Maataloustyöt sujuvat omaishoidon rinnalla

Satu Salmesvuori pystyy yhdistämään sujuvasti maatalousyrittäjän työt tyttärensä hoitamiseen. Opettajan virastaan hän luopui.
Lue lisää.

 

Neuvottelukuntatyö edistää mielenterveysomaisten asiaa

Verkostokehittäjä Eija Suominen FinFami Uusimaa ry:stä luotsaa neuvottelukuntatyötä Uudellamaalla. Neuvottelukunnat tarjoavat vaikuttamismahdollisuuksia mielenterveysomaisille, kuntoutujille ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille.
Lue lisää.

 

Turvapaikkana musiikki


Kristoffer Ignatius, 37, koki lapsuudessaan julmaa kiusaamista. Musiikki ja tanssi tarjosivat väylän valoon.
Lue lisää.

 

Periskooppi tulevaisuuteen


Jazzmuusikko Verneri Pohjola eli lapsuutensa ja nuoruutensa mielenterveysongelmien ympäröimänä. ”Rankkojenkin kokemusten jälkeen perheen toipuminen on mahdollista”, hän sanoo.
Lue lisää.

 

Yhdessä kasvaneet


Näyttelijä Lotta Lehtikarin sisar sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Lehtikari tuki sisartaan tämän kuolemaan asti, mutta koki, että mielenterveyspalveluissa omaisen näkemystä ei osattu hyödyntää. Tähän tarvitaan muutosta, hän sanoo.
Lue lisää.

 

“Rakkaus ei katoa”


17 vuotta veljensä mielenterveysomaisena elänyt Tiina Tuominen sanoo, ettei heidän sisarussuhteensa ole tärkeimmiltä osiltaan muuttunut edes sairauden vuoksi.
Lue lisää.

 

Maahanmuuttaja – kaltaiseni


Niin kuin ihminen puhuu ihmiselle. Siinä asiantuntijan ohjenuora maahanmuuttajan kohtaamiseen.
Lue lisää.

 

Olisin halunnut edes kriisipuhelinnumeron

“Kysyin epätoivoisena, mitä teen, kun seuraava itsemurhayritys tulee? Minulle vastattiin: kyllä sinä vanhana konkarina tiedät, miten ambulanssi soitetaan.”
Lue lisää.

 

Potilaalle voi perustella omaisen tiedon tarvetta

“Toimiva tiedonkulku helpottaa omaisten jaksamista. Osallistuminen sairastuneen hoitoon auttaa myös potilaan paranemista. Hoitohenkilökunta voi auttaa potilasta ymmärtämään, miksi yhteistyö omaisten kanssa on hyödyllistä.”
Lue lisää.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone