Select Page

Älä sulje silmiäsi lapsiomaisilta

Joka neljäs alaikäinen elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia.

Arviolta joka neljäs alaikäisistä lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. Luku tuntuu suurelta, mutta voi olla jopa korkeampi. Mielenterveyden häiriöt ovat hyvin yleisiä: joka toinen suomalainen sairastuu psyykkisesti elämänsä aikana.

Lapselle ja nuorelle muutokset arjessa voivat olla hyvin pelottavia, erityisesti jos ne koskevat omaa vanhempaa. Ongelmien pitkittyessä lapsi tai nuori voi ajautua oman vanhempansa omaishoitajaksi. Näin ei saa olla.

Perheet tarvitsevat tukea. Kaikilla, myös lapsiomaisilla ja nuorilla hoivaajilla, on oikeus kasvaa omaksi itsekseen ja elää hyvää ja turvallista elämää.

Osallistu keskusteluun tykkäämällä ja jakamalla #äläsuljesilmiäsi -postauksiamme somessa.

Näytä, että välität! 

 

Oletko huolissasi läheisestäsi? 

ei jätetä ketään yksin

Lapsiomaisia auttaa, jos kysyt kodin asioista suoraan. Varaudu siihen, että lapsi tai nuori ei heti vastaa, tai kuittaa kaiken olevan “ihan hyvin”. Älä luovuta, vaan kysy uudelleen.

Mistä saat apua

FinFami on järjestö, joka tukee kaikkia, joiden perheenjäsen on sairastunut psyykkisesti. FinFamista saa varata maksuttomia tuki- ja neuvontatapaamisia. Keskusteluapua saa myös puhelimitse.

FinFami tarjoaa lisäksi alueriippumattomia valtakunnallisia palveluita. Valtakunnallisia palveluita ovat mm. erilaiset oppaat ja verkossa toteutettavat vertaistukiryhmät. Ne löytyvät täältä.

Löydät alueesi FinFami -järjestön yhteystiedot täältä.

Nuori, sinun kannattaa puhua asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten isovanhemmalle, kummille, valmentajalle, koulukuraattorille tai -psykologille.

Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFamin Vertaistuki verkossa -hanke tarjoaa yksilö- ja ryhmämuotoista tukea nuorille. Toiminta on pääosin verkossa.

Muita alueellasi olevia nuorten mielenterveyspalveluita, sekä tietoa oireista saat Nuorten mielenterveystalosta.

Vaikeisiin hetkiin sekä mieleen nouseviin kysymyksiin saat 24/7 apua myös Sekasin-chatista.

 

Materiaaleja opettajille ja varhaiskasvattajille

Mielenterveysasioita voi olla vaikea nostaa puheeksi kouluympäristössä. Avoin puhe vaikeista asioista on kuitenkin erittäin tärkeää. Löydät täältä laadukkaita materiaaleja, jossa voit käsitellä draamatarinan keinoin perheessä olevaa mielenterveys- ja päihdeongelmaa. Materiaalit kattavat varhaiskasvatuksen ja alakoulun.

Yläkouluille luotu Varjoton mieli -kokonaisuus sisältää myös aiheesta tehdyn lyhytfilmin. Lue lisää Varjottomasta mielestä

Kirje nuorelle, jonka kotona on huolta

Älä jää yksin

Omat vanhemmat tuntuvat joskus ärsyttäviltä melkein kaikista. On kuitenkin eri asia, jos joudut olemaan jatkuvasti huolissasi oman vanhempasi käytöksestä tai päihdekäytöstä. Se voi tuntua hyvin raskaalta ja rajoittavalta.

Huoli omasta vanhemmasta voi tuntua myös siltä, että olet ainoa jonka elämä on tällaista. Myös sisaruksen tai ystävän tilanne voi herättää huolta.

Et kuitenkaan ole yksin. Puhu aikuiselle lähelläsi, ja pyydä että hän auttaa löytämään apua.

Lue kirjeemme nuorelle, jonka kotona on huolta. 

 

 

Tukea, tietoa ja neuvontaa

kuka on lapsiomainen? 

Lapsiomainen

Lapsiomainen on alaikäinen, jonka vanhemmalla on psyykkisiä tai fyysisiä sairauksia ja/tai päihdeongelmia. Aikuinen lapsiomainen (ALO) on täysi-ikäinen, jonka taustalla on sairastava vanhempi. Lapsiomaiset kokevat usein yksinäisyyttä, huolta, pelkoa ja häpeää.

Lapsiomaisten kohdalla riski ongelmien ylisukupolviseen siirtymiseen on korkea. Lapsiomaisten tunnistaminen, tunnustaminen ja tukeminen on siksi tärkeää. Lue lisää:

nuori hoivaaja

Nuori hoivaaja tarkoittaa alaikäistä lasta tai nuorta, joka kantaa merkittävää hoivavastuuta omasta läheisestä perheenjäsenestään. Perheenjäsen voi olla vanhempi, sisarus tai isovanhempi. Lapsi toimii käytännössä oman läheisensä omaishoitajana, usein vailla yhteiskunnan tukea. 

esteenä hiljaisuuden kulttuuri

Lapsiomaiset ja nuoret hoivaajat tuntevat usein häpeän ja ulkopuolisuuden tunteita. Vaikeat tunteet estävät lapsiomaisia puhumasta kotona olevista ongelmista. Palveluissa olevien ammattilaisten tehtävä on tunnistaa lapsiomaiset ja nostaa asia puheeksi turvallisella tasolla. Tällä hetkellä lapsiomaisia ei ole huomioitu palveluissa asian vakavuuteen nähden riittävästi. 

Kysy nuorelta -lyhytelokuvasarja kertoo niistä monista tunteista ja ajatuksista, joita herää, kun on huoli läheisestä. 

Miltä huoli omista vanhemmista tuntuu?
 
Katso aiheesta tehty musiikkivideo.

ajankohtaista

Seuraa kampanjaa somessa

ota yhteyttä!

Lähetä viesti

Viestin aihe

6 + 13 =

Käsittelemme yhteystietojasi turvallisesti. Lue lisää tietosuojasta.

Median yhteydenotot

Tiina Puranen
Tiina Puranen

Toiminnanjohtaja

p. 040 567 0078
[email protected]

Pin It on Pinterest