Valitse sivu

äitinä hyvässä työyhteisössä

Lapsen sairastuessa mahdollisuus jatkaa ja jaksaa työssä on tärkeää.

Koen olevani äärimmäisen onnekas omatessani niin hienon esimiehen ja työyhteisön.

Lapseni sairastuessa psyykkisesti oli todella tärkeää, että pystyin heti jakamaan tilanteeni esimieheni ja työtovereideni kanssa. Lähimmät työtoverini ovat jaksaneet kuunnella minua ja ottaa vastuuta työtehtävistäni silloin, kun omat voimavarani eivät ole kaikkeen riittäneet. Lapseni sairauden vaikeimman vaiheen aikana työtoverit ja esimies olivat ne, jotka näkivät oman uupumukseni ja antoivat minulle luvan väsyä ja jäädä hetkeksi sairauslomalle kokoamaan voimiani. Itse ajattelin itsepintaisesti, että minun on jaksettava. Kun sain luvan väsyä ja tarkastella omia voimavarojani, opin näkemään itsessäni merkit, jolloin työtaakkaa on syytä keventää jaksaakseni kotona ja työssä. Olen saanut vähentää työtuntieni määrää ja tarvittaessa olen voinut tehdä nelipäiväistä työviikkoa. Näitä lyhyemmän työviikon jaksoja olenkin välillä joutunut tekemään jaksaakseni.

Pienempi tuntimäärä ja nelipäiväinen työviikko ovat tietysti pienentäneet palkkapussiani, sillä kevennyksen työhön olen joutunut ottamaan palkattomina vapaina. Työterveyshoitajan ja –lääkärin kanssa selvittelimme myös mahdollisuutta osasairauspäivärahaan, mutta se olisi vaatinut työajan lyhentämistä 40-60%:iin kokonaistyöajasta. Tämän koin omassa työssäni liian suureksi lyhennykseksi, jotta voisin säilyttää hallinnan työstäni. Työn hallinnan menetys olisi aiheuttanut vääjäämättä stressitilanteen myös työssä. Vaihtoehdoksi jäivät edelleen palkattomat vapaapäivät.

En olisi selvinnyt, enkä selviäisi edelleenkään ilman työtäni, sillä työni on voimavarani ja auttaa minua jaksamaan. Työssä pääsen irtautumaan ajatuksissa pyörivästä huolesta, innostumaan työn tempaistessa mukaansa ja kokemaan työyhteisön hulluttelua ja huumoria.

Toivoisin, että FinFami alkaisi ajaa muutosta osasairauspäivärahan ehtoihin, jotta se voitaisiin paremmin räätälöidä yksilö- ja tilannekohtaisesti.

– Nimimerkki: äitinä hyvässä työyhteisössä

Pin It on Pinterest