Valitse sivu

Aineistopankki ammattilaisille

Alla oleville sivuille on koottu tietoa ja työkaluja, joita voit sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena hyödyntää työssäsi mielenterveysomaisten huomioimiseen.

Tietoa

Täältä löydät tietoa psyykkisen sairastumisen vaikutuksista omaisten elämään.

 

Työkaluja

Täältä löydät työkaluja omaisten huomiointiin ja tukemiseen arjen työssä.

 

Verkkokoulu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään mielenterveysomaisia

Kuka on mielenterveysomainen?

Mielenterveysomaisella tarkoitamme henkilöä, jonka läheinen on sairastunut tai oireilee psyykkisesti. Hän voi olla sairastuneen puoliso, lapsi, sisarus, vanhempi, ystävä tai muu läheinen.

Miksi mielenterveysomaiset tulee huomioida palveluissa?

Psyykkinen sairastuminen vaikuttaa aina sairastuneen lisäksi hänen omaistensa ja läheistensä elämään ja arkeen. Sairastuminen tuo myös omaisten elämään ennakoimattomuutta sekä suurta huolenpitovastuuta. Omaiset joutuvat kantamaan vastuuta sairastuneen tukemisesta arjessa, toimimaan palveluohjaajina ja pohtimaan, miten voisivat parhaiten olla sairastuneen tukena.

Miksi mielenterveysomaisten tunnistaminen ja tukeminen on merkittävää ja ennaltaehkäisevää työtä?

Samalla kun sairastunut tarvitsee paljon tukea ja omainen on uudesta tilanteesta hämmentynyt, jää omaisen omasta hyvinvoinnista huolehtiminen vähiin. Mielenterveysomaisilla onkin kohonnut riski sairastua itse masennukseen tai stressiperäisiin somaattisiin sairauksiin, jonka vuoksi myös heidän huomioimisensa on ehdottoman tärkeää.

 – Sinun työlläsi on merkitystä. –

– Sivusto on tuotettu Euroopan sosiaalirahaston tuella. –

Pin It on Pinterest