Valitse sivu

Tukea

– Verkkokurssi sinulle, jonka läheinen on sairastunut tai oireilee psyykkisesti

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi hyvinvoinnista?

”Aluksi oli vaikea käsittää, että toinen ei kykene mihinkään. Minulla meni paljon aikaa tilanteen ymmärtämiseen, enkä oikein tiennyt mistä lähteä liikkeelle.”

Kun oma läheinen oireilee tai sairastuu psyykkisesti, ajatuksissa saattaa pyöriä satoja kysymyksiä ja ajatuksia. Usein ei tiedä, miten suhtautua asiaan tai kuinka tilannetta voisi purkaa. Saattaa myös tuntua, ettei kukaan muu voi ymmärtää omassa päässä risteileviä ajatuksia, ja että on asian kanssa aivan yksin.

Näin ei kuitenkaan ole. Sinä et ole yksin.

Olemme pyrkineet rakentamaan tällaiseen elämäntilanteeseen sopivan kokonaisuuden, johon on mahdollista tutustua omassa rauhassa. Sen avulla voit löytää keinoja selviytyä muuttuneessa arjessasi ja saada apukeinoja seuraavien askelten ottamisessa.  

 

Huom! Osioiden läpikäymisen jälkeen löydät sivun alalaidasta apua eteenpäin.

– Sivusto on tuotettu Euroopan sosiaalirahaston tuella. –

Ohjeita osioiden läpikäymiseen

 

Löydät alta viisi eri osiota, jotka keskittyvät eri teemojen ympärille.

  • Voit käydä ne joko numerojärjestyksessä, tai siirtyä suoraan eniten itselle tärkeimmältä tuntuvan aiheen pariin.
  • Osiot sisältävät lyhyitä harjoituksia ja pohdintatehtäviä. Joidenkin tekemiseen tarvitset kynän ja paperia. Voit tehdä harjoitukset joko heti niiden tullessa vastaan, tai itsellesi sopivana ajankohtana.

 

Voit ladata materiaalit myös koneellesi myöhempää tarkastelua varten. Löydät ne sivun alalaidasta.

 

 (Osioiden sisällöissä on käytetty FinFami-yhdistysten tuottamia materiaaleja, sekä mielenterveysomaisten ajatuksia.)

Sanastoa

Läheinen

Sairastunut / oireileva ihminen.

Omainen

Sairastuneen / oireilevan ihmisen lähipiirissä oleva henkilö.

Omaisyhdistys

Yhdistys, joka auttaa ja tukee mielenterveysomaisia tarjoamalla heille erilaisia palveluita. Tätä toimintaa tekevät FinFamin jäsenyhdistykset.

Vertainen

Samankaltaista kokenut toinen omainen.

Osio 1: Tiedon tarve

Läheisen sairastuminen on usein järkytys. Alussa pään valtaa kysymysten tulva. Miksi näin kävi? Mitä nyt? Tiedonjano voi olla valtava. Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä löydy heti vastauksia, ja on hyvä myös tiedostaa, ettei kaikkea tarvitsekaan tietää.

Siirry osioon 1

 

Osio 2: Arjen muutos

Sairastuminen aiheuttaa muutoksia myös arkeen. Moni jää helposti yksin ja kokee velvollisuutta huolehtia sairastuneen asioiden lisäksi kaikista arkeen liittyvistä vastuista. On hyvä vetää omalle jaksamiselle selkeät rajat ja pyytää tarvittaessa myös apua.

Siirry osioon 2

Osio 3: Monet tunteet

Tilanne herättää hyvin monimuotoisia tuntemuksia, jotka saattavat vaihdella laidasta laitaan. Vihaa, häpeää, pelkoa, toivoa, pettymystä. Saattaa myös miettiä, onko edelleen lupa olla iloinen ja onnellinen, vaikka toinen ei voi hyvin? Omia tunteita on hyvä tunnustella, ja käsitellä, ja tarvittaessa purkaa jonkun kanssa.

Siirry osioon 3

Osio 4: Oma hyvinvointi

Kun keskittyy pohtimaan vain sairastuneen tilannetta, oma jaksaminen saattaa unohtua kokonaan. Ei ole kuitenkaan kenenkään etu uuvuttaa itseään loppuun. Oman voinnin pohtiminen ja sen etusijalle laittaminen ei tarkoita toisen hylkäämistä.

Siirry osioon 4

Osio 5: Askel eteenpäin

Saattaa tuntua, että elämä on pysähtynyt. Voi olla myös vaikeaa ajatella, että olisi mahdollista suunnata katsetta tulevaan. Vaikka läheinen on sairastunut, elämä kuitenkin jatkuu. On hyvä alkaa pohtimaan, millaisilla askelilla suunnata tästä eteenpäin.

Siirry osioon 5

Mitä seuraavaksi?

 ”Alkuun oli iso kynnys lähteä hakemaan apua. Olen kuitenkin kiitollinen, että sain sen tehtyä, ja löysin itselleni tukea ja apua. En olisi jaksanut kantaa koko taakkaa yksin.”

Keskusteluavun ja vertaiskokemusten lisäksi moni kaipaa apua varsinaisen tiedon lähteille pääsemiseen. Sen lisäksi saatat tarvita konkreettista apua esimerkiksi käytännön asioiden hoitamiseen.

  • Kuka auttaa arjen asioissa?
  • Kuinka ratkaista taloudelliset huolet?
  • Mitä palveluita minulle ylipäätään on olemassa?

FinFamin Mahdollisuuksia-verkkopalvelusta löydät vastauksia näihin kysymyksiin, sekä linkkejä eri palveluiden pariin. Sitä kautta pääset myös tutustumaan FinFamin jäsenyhdistyksiin ja heidän tarjoamaansa toimintaan – esimerkiksi vertaistukeen.

 

Pin It on Pinterest