Valitse sivu

Älä sulje silmiäsi lapsiomaisilta -kampanja

Joka neljäs alaikäinen elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. 

Älä sulje silmiäsi -kampanja nostaa esiin psyykkisesti sairastavien vanhempien lapset. Lapsen oikeuksien viikon 18.-24.11.2019 teema on oikeus olla oma itsensä. Myös lapsiomaisilla on oikeus kasvaa omaksi itsekseen ja elää hyvää elämää. Tähän voit vaikuttaa!

Arviolta joka neljäs alaikäisistä lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. Luku tuntuu suurelta, mutta voi olla jopa korkeampi. Mielenterveyden häiriöt ovat hyvin yleisiä: joka toinen suomalainen sairastuu psyykkisesti elämänsä aikana. Lapselle muutokset arjessa voivat olla hyvin pelottavia, erityisesti jos ne koskevat omaa vanhempaa.

Ongelmien pitkittyessä lapsi voi ajautua oman vanhempansa omaishoitajaksi. Näin ei saa olla.

Tule mukaan, tykkää ja jaa #äläsuljesilmiäsi -postauksiamme somessa.

Näytä, että välität! 

 

lapsen oikeudet

Lapsen oikeuksien sopimuksella pyritään turvaamaan jokaisen lapsen oikeus hyvään elämään ja kasvuun. Yk määritteli lapsen oikeuksien sopimuksen 1989. Suomessa sopimus on ollut voimassa vuodesta 1991.

Katso aiheesta tehty musiikkivideo!

mikä on lapsiomainen? 

Lapsiomainen

Lapsiomainen on alaikäinen, jonka vanhemmalla on psyykkisiä tai fyysisiä sairauksia ja/tai päihdeongelmia. Aikuinen lapsiomainen (ALO) on täysi-ikäinen, jonka taustalla on sairastava vanhempi. Lapsiomaiset kokevat usein yksinäisyyttä, huolta, pelkoa ja häpeää.

Lapsiomaisten kohdalla riski ongelmien ylisukupolviseen siirtymiseen on korkea. Lapsiomaisten tunnistaminen, tunnustaminen ja tukeminen on siksi tärkeää. Lue lisää:

nuori hoivaaja

Nuori hoivaaja tarkoittaa alaikäistä lasta tai nuorta, joka kantaa merkittävää hoivavastuuta omasta läheisestä perheenjäsenestään. Perheenjäsen voi olla vanhempi, sisarus tai isovanhempi. Lapsi toimii käytännössä oman läheisensä omaishoitajana, usein vailla yhteiskunnan tukea. 

esteenä hiljaisuuden kulttuuri

Lapsiomaiset ja nuoret hoivaajat tuntevat usein häpeän ja ulkopuolisuuden tunteita. Vaikeat tunteet estävät lapsiomaisia puhumasta kotona olevista ongelmista. Palveluissa olevien ammattilaisten tehtävä on tunnistaa lapsiomaiset ja nostaa asia puheeksi turvallisella tasolla. Tällä hetkellä lapsiomaisia ei ole huomioitu palveluissa asian vakavuuteen nähden riittävästi. 

Oletko huolissasi vanhemmastasi? 

et ole yksin

Omat vanhemmat tuntuvat joskus ärsyttäviltä melkein kaikista. On kuitenkin eri asia, jos joudut olemaan jatkuvasti huolissasi oman vanhempasi käytöksestä tai päihdekäytöstä. Se voi tuntua hyvin raskaalta ja rajoittavalta. Huoli omasta vanhemmasta voi tuntua myös siltä, että olet ainoa jonka elämä on tällaista. Et kuitenkaan ole yksin. Puhu aikuiselle lähelläsi, ja pyydä että hän auttaa löytämään apua.

Mistä saat apua

Sinun kannattaa puhua asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten koulukuraattorille tai -psykologille. FinFami on järjestö, joka tukee kaikkia, joiden perheenjäsen on sairastunut psyykkisesti. FinFamista saat varata maksuttoman tuki- ja neuvontatapaamisen. Löydät alueesi FinFami -järjestön täältä.

Muita alueellasi olevia nuorten mielenterveyspalveluita, sekä tietoa oireista saat Nuorten mielenterveystalosta.

Vaikeisiin hetkiin sekä mieleen nouseviin kysymyksiin saat 24/7 apua Sekasin-chatista.

 

oletko huolissasi lapsesta tai nuoresta?

ota huoli puheeksi

Lapsiomaisia auttaa, jos kysyt kodin asioista suoraan. Varaudu siihen, että lapsi tai nuori ei heti vastaa, tai kuittaa kaiken olevan ”ihan hyvin”. Älä luovuta, vaan kysy uudelleen. Lue lisää:

 

Materiaaleja opettajille ja varhaiskasvattajille

Mielenterveysasioita voi olla vaikea nostaa puheeksi kouluympäristössä. Avoin puhe vaikeista asioista on kuitenkin erittäin tärkeää. Löydät täältä laadukkaita materiaaleja, jossa voit käsitellä draamatarinan keinoin perheessä olevaa mielenterveys- ja päihdeongelmaa. Materiaalit kattavat varhaiskasvatuksen ja alakoulun. Yläkouluille luotu Varjoton mieli -kokonaisuus sisältää myös aiheesta tehdyn lyhytfilmin. Lue lisää Varjottomasta mielestä.

 

Tukea, tietoa ja neuvontaa

ajankohtaista

Seuraa kampanjaa somessa

Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFami ry Facebookissa

ota yhteyttä!

Lähetä viesti

Viestin aihe

11 + 3 =

Käsittelemme yhteystietojasi turvallisesti. Lue lisää tietosuojasta.

Median yhteydenotot

Pia Hytönen
Pia Hytönen

Toiminnanjohtaja

p. 040 776 5911

[email protected]

Muut yhteydenotot

Sanni Sihvola
Sanni Sihvola

Asiantuntija, lapset ja nuoret

p. 040 192 2811

sanni.sihvola
@finfami.fi

Pin It on Pinterest