Valitse sivu

Recovery

Toipumisorientaatio ei ole yksittäinen menetelmä, vaan se on mielenterveystyöhön liittyvä ajattelutavan muutos.

Toipumisorientaatio on mielenterveyden hoidon ajattelun ja toiminnan viitekehys, joka painottaa henkilön omia voimavaroja, elämän kokemista merkitykselliseksi sekä toiveikkuuden ylläpitämistä. Toipumisorientaatiossa ei tarkoiteta ns. kliinistä toipumista eli oireiden loppumista ja sairauden parantumista.

Toipumisorientaatio on sitä, että ihmisellä on oikeus unelmointiin, omiin tavoitteisiin ja valintoihin, mielekkääseen ja merkitykselliseen elämään, omasta tai läheisen sairaudesta ja oireista huolimatta.

Sairastunut voi elää hyvää elämää, vaikka sairaus on olemassa, mutta se ei määritä koko elämää. Samoin omaisella on oikeus elää itselleen mielekästä, merkityksellistä ja toivorikasta elämää; jossa läheisen sairaus ei määritä omaisen koko elämää.

Mahdollisuuksia -verkkopalvelu

Mahdollisuuksia -verkkopalvelu tuo avun lähelle asuinpaikasta riippumatta kaikille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä ja omasta jaksamisestaan sairastuneen rinnalla.

finfami.fi/mahdollisuuksia -osoitteesta löydät mm.

Verkko- ja etäryhmät

Verkkoluennot ja tapahtumat

Omaisten kokemustarinat

Sinä saat voida hyvin – Vinkkejä oman hyvinvoinnnin vahvistamiseen

Mielenterveysomaisten hyvinvointitutkimus

FinFamin osahankkeessa toteutetaan mielenterveysomaisten hyvinvointitutkimus, jolla selvitetään omaisten kokemuksia osallisuudesta, leimaantumisesta, työn ja omaistilanteen yhteensovittamisesta sekä hyvinvoinnista. Tutkimuksen sähköiseen kyselyyn vastasi  syys-joulukuussa 2019 yhteensä 799 psyykkisesti sairastuneen omaista tai läheistä.

 

Tutkimusaineiston pohjalta kirjoitettavat artikkelit linkitetään hyvinvointitutkimuksen sivulle.

 

Suositellut artikkelit toipumisorientaatiosta omaistyössä

Tutustu kaikkiin toipumisorientaatio omaistyössä -artikkeleihin

Vaikuta vastaamalla kyselyihin

Vaikuta vastaamalla kyselyihin

Mielenterveysomaisella on useita tapoja vaikuttaa asemaansa — yksi helppo tapa vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen on kyselyihin vastaaminen. Moni omainen saa vastauksia pohtiessaan myös oivalluksia omasta tilanteestaan.Omaisella on keinoja vaikuttaa omaan asemaansa...

lue lisää

Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke

Keskusliitto on mukana Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeessa, jota rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 -Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeessa kehitetään recovery- eli toipumisorientaatioon perustuvia ratkaisuja mielenterveyspalveluihin. Tavoitteena on recovery-orientaation käsitteellistäminen ja soveltaminen suomalaisiin mielenterveyspalveluihin. Hankkeessa tuotetaan tutkimustietoa, järjestetään koulutuksia ja kehitetään palveluja kokemusasiantuntijuutta hyödyntäen. FinFamin osahankkeen tavoitteena on edistää mielenterveysomaisten osallisuutta kehittämistyössä ja lisätä läheisten ja perheen huomioimista palveluissa.

Hanketta hallinnoi Lapin yliopisto. FinFamin ohella muita osatoteuttajia ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Mielenterveyden keskusliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tutustu recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeeseen Hankkeen esittely Lapin yliopiston sivuilla

Hankkeen toimintaan ja julkaisuihin voit tutustua myös Innokylässä, Facebookissa ja Twitterissä

Ota yhteyttä

Minna Vuorio
Minna Vuorio

Kehitysjohtaja

p. 045 800 4903
[email protected]

Aiheesta muualla

Esa Nordlingin ja Päivi Rissasen teos: Mielenterveystyö uudistuu – Toipumisorientaation teoreettiset lähtökohdat

Pin It on Pinterest