Valitse sivu

Oletko huolissasi läheisesi mielenterveydestä? FinFamin uusi Mahdollisuuksia-verkkopalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja apua tilanteessa, jossa läheisen mielenterveys askarruttaa

Monille tiedon ja avun hakeminen verkossa on vaivaton ja turvallinen tapa toimia, mutta erityisesti mielenterveysomaisille suunnattua verkkopalvelua ei ole aikaisemmin ollut olemassa. Maaliskuun alussa 2020 tähän saatiin muutos, kun FinFamin Mahdollisuuksia-verkkopalvelukokonaisuus julkaistiin.

Verkossa oleva finfami.fi/mahdollisuuksia-sivusto on suunnattu kaikille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä ja omasta jaksamisestaan sairastuneen rinnalla sekä tarvitsevat tietoa erilaisista tukimuodoista ja palveluista. Tuore, matalan kynnyksen palvelu tuo avun lähelle tilanteesta tai asuinpaikasta riippumatta.

– Verkkopalvelun rakentamisen tavoitteena oli koota yhteen paikkaan omaisille suunnattuja tukipalveluita helposti lähestyttävässä ja selkeässä muodossa. Palvelun avulla psyykkisesti sairastuneiden läheiset ympäri Suomen löytävät tietoa ja tukea itselleen, vaikka kotisohvalta käsin, kertoo FinFamin erityisasiantuntija Minna Kallunki.

– Jo suunnitteluvaiheessa oli tärkeää, että verkkosivusto palvelisi myös niitä omaisia, joille kynnys tulla mukaan järjestöjen toimintaan on eri syistä korkea. Lisäksi halusimme tarjota tukea myös heille, jotka asuvat alueilla, joilla FinFamin toimintaa ei ole, Kallunki jatkaa.

FinFamin Mahdollisuuksia-verkkopalvelu on palveluohjauksellinen sivusto, joka ohjaa mielenterveysomaisia mukaan FinFami-yhdistysten toimintaan sekä kertoo eri järjestöjen ja julkisen sektorin palveluista. Verkkopalvelusta löytyy mielenterveysomaisten kokemuksia ja tarinoita sekä tietoa vertaistuen muodoista. Sivustolta löytää myös yhteystiedot paikkakunnasta riippumattomaan, ammattilaisen tarjoamaan omaisneuvontaan ja verkkoryhmiin.

– Verkkopalvelussa olevat vertaistarinat antavat ensikosketuksen vertaistukeen. Tietoa sekä erilaisia keinoja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen löytyy esimerkiksi sivuston oppaista, kertoo Kallunki.

– Uusi verkkopalvelu parantaa merkittävästi palveluiden saavutettavuutta kaikille heille, joita koskettaa läheisen psyykkinen sairastuminen. Tällaiset selkeät palvelukokonaisuudet tuovat toivoa ja madaltavat avunhakemisen kynnystä. Olenkin enemmän kuin innoissani uudistuksesta, sanoo FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.

Mahdollisuuksia-verkkopalvelu on toteutettu Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on edistää mielenterveysomaisten osallisuutta kehittämistyössä. Tuore palvelukokonaisuus onkin rakennettu yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

– Verkkopalvelu on pyritty rakentamaan siten, että se vastaa omaisten tarpeisiin. Pohjana on ollut omaisilta kerätty kokemustieto, jota on sitten työstetty asiantuntijoiden kanssa eteenpäin. Tämä on mielestäni erinomainen tapa muodostaa toimivaa kokonaisuutta, toteaa Hytönen.

Kaikille avoimen verkkopalvelun kehittäminen jatkuu. Tähän tarvitaan kokemuksia käyttäjiltä.

– Toivomme saavamme käyttäjiltä runsaasti palautetta verkkopalvelun sisällöstä ja käytettävyydestä, jotta se voisi palvella sairastuneiden läheisiä yhä paremmin.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Minna Vuorio
Minna Vuorio

Kehitysjohtaja

p. 045 800 4903
[email protected]

1.3.2023 alkaen

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest