Valitse sivu

Vapaaehtoistoiminta FinFamissa

”On ilo olla vapaaehtoisena FinFamissa. On oppinut uusia asioita, tutustunut toisiin ja saanut itselleen hyödyllisiä taitoja, joista on apua myös muualla elämässä.”

Vapaaehtoistoiminta FinFamissa lisää mielen hyvinvointia

FinFami-jäsenyhdistykset toimivat ympäri Suomen Helsingistä Rovaniemelle. Niissä kaikissa on tarjolla erilaisia vapaaehtoistehtäviä, joista suurin osa soveltuu aivan jokaiselle.

Kerro meille, mikä sinua kiinnostaa, niin pohditaan yhdessä sinulle sopiva tapa auttaa! Lähetä yhteydenottolomake tai ota suoraan yhteyttä paikalliseen FinFami-yhdistykseesi.

FinFamin brändikuvat_kuva Satu Kemppainen

Mielen hyvinvointia voi lisätä monin eri tavoin mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena on luultavasti enemmän, mitä osaamme edes ajatella. Kaikki lähtee liikkeelle omasta kiinnostuksestasi ja siitä, minkä verran aikaa sinulla on käytettävissäsi.

Vapaaehtoisena toimiminen FinFamissa voi olla todella palkitseva ja hyödyllinen kokemus. Kaikki, omasta kokemus- tai koulutuspohjasta riippumatta, ovat tervetulleita mukaan. Myös alan ammattilaiset, opiskelijat ja yritykset.

Meillä keskusliitossa kaivataan vapaaehtoisia osaajia kehittämistoimintaan, kuten opinnäytetöiden tekijöitä tai vaikkapa yrityskummeja.

Tule sinäkin kasvavaan joukkoomme!

Yhdistyksen toiminnassa on mukana eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia vapaaehtoisia. Osalla vapaaehtoisista on itsellään kokemusta siitä, kun läheinen sairastaa psyykkisesti, mutta omakohtaista kokemusta ei tarvitse olla.

Toimintaan osallistuminen edellyttää vain aitoa kiinnostusta mielenterveysasioihin, sitoutumista arvoihimme sekä halua tukea omaisten jaksamista ja hyvinvointia.

Tutustu tehtäviimme ja ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä lisää!

FinFamin vapaaehtoinen_ kuva Petri Lyytikäinen

 

Löydä oma tapasi auttaa

FinFami-yhdistyksissä on useita monipuolisia vapaaehtoistehtäviä. Yhdistyksemme perehdyttävät ja kouluttavat vapaaehtoiset tehtäviin ja järjestävät vapaaehtoisille erilaista tuki-, koulutus- ja virkistystoimintaa. Keskusliitto järjestää valtakunnallisia täydennyskoulutuksia ja työnohjauksia sekä vuosittaisen Vapaaehtoisten päivän.

FinFamin vapaaehtoistoiminta on ammatillisesti ohjattua ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran, kun haluaa.

Muutaman yhdistyksen alueella kokoontuu keskusliiton tukemana myös täysin vapaaehtoisvoimin toimivia toimintaryhmiä. Mikäli alueellaasi ei vielä ole FinFami-toimintaa, ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme toiminnan käynnistämisessä.

Kaikille avoimet vapaaehtoistehtävät

Täältä löydät lyhyen kuvauksen FinFami-yhdistysten yleisimmistä kaikille avoimista tehtävistä, joihin ei edellytetä omakohtaista kokemusta läheisen mielenterveys- tai päihdehaasteista.

Vapaaehtoistehtäviä löytyy myös muille kuin FinFami-yhdistysten jäsenille, vaikka jäsenyys on myös yksi tapa kannattaa toimintaamme.

Kaikki vapaaehtoiset saavat perehdytyksen ja/ koulutuksen tehtäviin. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulle herää kysymyksiä tai sinulla on ehdotuksia muihin tehtäviin.

Löydä oman alueesi FinFami-yhdistykset ja kysy lisää.

Tiedotus- ja markkinointitehtävät, some-lähettiläs, paikallisagentti, malli.....

Miltä kuulostaisi toimia paikallisagenttina tai kannustavana chattailijana? Se onnistuu mainiosti esimerkiksi FinFami Etelä-Pohjanmaalla. Myös muualla löytyy monipuolisia viestintätehtäviä: tiedottaja, toiminnan esittelijä, some-lähettiläs, blogaaja, postitusapu (esitteiden, mainosten jakaminen, toiminnan esittely erilaisissa tilaisuuksissa, messuilla, näyttelyissä) tai yhdistyksen viestinviejänä toimiminen joko sosiaalisessa mediassa, muissa viestimissä tai tilaisuuksissa.

Entä kiinnostaisiko sinua tulla malliksi mainoksiimme tai kuviimme? Tai kuvien ottaminen? Näihin kaikkiin kaivataan vapaaehtoisia.

Lue lisää esimerkiksi seuraavista FinFami-yhdistyksistä:  Pohjanmaa , Salo  Pirkanmaa, Uusimaa  

Kanta-Häme

Oman alueesi FinFami-yhdistys

Kahvila Host/emäntä, Äijäkahvilan isäntä....

Pidätkö tilaisuuksien isäntänä/ emäntänä toimimisesta? Jäsenyhdistyksissämme kaivataan usein apukäsiä eri tilaisuuksien tarjoiluiden esille laitossa, kahvin keitossa, kattausten teossa, tunnelman luomisessa onnistuneeseen tilaisuuteen.

Jäsenyhdistyksissämme on myös teemallisia kahviloita, joihin isäntä/ emäntä voi antaa omaa osaamistaan toisten iloksi myös seuraavien teemojen ympäriltä: käsityökahvila, kirjallisuuskahvila, kulttuurikahvila, nuorisokahvila, seniorikahvila…. Lue lisää Äijäkahvila: Pohjanmaa 

Käsillä tekemisen iloa: Etelä-Pohjanmaa Käsityökahvila: Salo  

Omaiskahvila: Pirkanmaa

Muut FinFami-yhdistykset

Arjen apuri, tilanikkari, kirjastonhoitaja....
Kaikissa yhdistyksissämme on monia tehtäviä, joihin apukädet ovat enemmän kuin tervetulleet. Kyseisiä tehtäviä ovat esimerkiksi: kevyt siivoustyö toimistotiloja siivoten,  talkootyöt messuilla, kanto-apu, pienet nikkarointitehtävät tai vaikkapa yhdistyksen jäsenkirjaston ylläpito, eri aiheialueista artikkeleiden hakeminen… Katso lisää esimerkiksi:

Kanta-Häme ja muut jäsenyhdistyksemme

Kannatusjäsen

Haluatko antaa panoksesi kannattamalla yhdistyksen toimintaa? Se onnistuu liittymällä jäseneksi tai kannatusjäseneksi omaan paikalliseen FinFami-yhdistykseen.

Jäsenetuna jäsenet saavat neljä (4) kertaa vuodessa ilmestyvän jäsenlehti Labyrintin, jonka voi niin halutessaan viedä vaikka oman asuinalueen kirjastoon muiden luettavaksi. Tämä on myös yksi tapa tehdä hyvää!

Opiskelijat, luennoitsijat, asiantuntijat...
Toivotamme tervetulleeksi vapaaehtoistoimintaamme ennaltaehkäisevästä mielenterveystyöstä kiinnostuneet henkilöt omasta kokemus- tai koulutuspohjasta riippumatta, myös alan ammattilaiset ja opiskelijat.
Otamme vastaan ja suunnittelemme erittäin mielellään erilaisia opinnäytetöitä, graduja, opintojen harjoittelujaksoja ja oppilaitosyhteistyötä/ tutkimuksia. Kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, niin ehdimme hyvin suunnitella opinnäytetyö prosessin molempia ajatellen.

Alueellisen FinFami-yhdistyksen löydät täältä: FinFami-yhdistykset

Yrityskummit, yritysyhteistyö
Meillä keskusliitossa jäsenyhdistysten lisäksi kaivataan erilaiseen kehittämistoimintaan vapaaehtoisia osaajia tai vaikkapa yrityskummeja. Myös erilaiseen tiedolliseen toimintaan tai markkinointiin kaivataan ulkopuolisia asiantuntijoita, luennoitsijoita, puhujia, ProBono yhteistyöhön.

Yrityksiin suuntautuvia vapaaehtoistehtäviä on toistaiseksi olleet kokemusasiantuntijoidemme pitämiä ”elävän kirjaston” tyyppisiä tilaisuuksia, joissa he ovat avanneet omaisen elämää ja ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä yrityksille tai oppilaitoksiin. Jos yrityksenne on kiinnostunut yritysyhteistyöstä kanssamme, täyttäkää yhteydenottolomake, niin palaamme asiaan ja suunnitellaan yhdessä asiaa tarkemmin. Erilaista asiantuntija yhteistyötä meillä on esimerkiksi ProBono toimintana, jossa asiantuntija esimerkiksi käy luennoimassa jossakin tilaisuudessamme tai antaa Labyrintti-lehteen asiantuntija haastattelun. Lisäksi jotkut yritykset ovat tarjonneet esimerkiksi kahvin tai pienen tarjoilun johonkin tilaisuuteemme. Mikäli yrityksenne haluaa tehdä mielenhyvinvointia kanssamme, olemme kiitollisia yhteistyöstä ja suunnittelemme mielellämme, mikä olisi teidän yrityksellenne sopiva tapa. Olemme rohkeita myös kokeilemaan uutta ja uudistuksellista toimintaa.Mielen hyvinvointia voi lisätä monin eri tavoin, täytä oheinen yhteydenottolomake ja kerro meille mikä sinua kiinnostaa, niin suunnitellaan yhdessä!

FinFami-yhdistykset

 

 

Luottamushenkilö, hallituksen jäsen
Kiinnostaako sinua yhdistyksen toiminnan kehittäminen ja alueellinen vaikuttaminen? Yhdistyksen jäsenet voivat pyrkiä mukaan yhdistyksen hallitukseen vuosikokouksen yhteydessä. Kysy lisää: FinFami yhdistykset
Omakohtaista kokemusta edellyttävät tehtävät

Tutustu vapaaehtoistehtäviin, joihin edellytetään omakohtaista omaiskokemusta läheisen mielenterveyden haasteista.

Vapaaehtoistoiminta FinFami-yhdistyksissä on ammatillisesti ohjattua, joko oman yhdistyksen tai keskusliiton toimesta. Toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa.

Omakohtaista kokemusta omaavat voivat toimia vapaaehtoisena myös kaikille avoimissa tehtävissä sekä keskusliiton erilaisissa kehittämistehtävissä.

Tukihenkilö/ mentori

Tukihenkilö on tavoitteellista yhdistyksen työntekijöiden koordinoimaa toimintaa, joka on tarkoitettu pitkäaikaiseksi tueksi kuormittavassa elämäntilanteessa oleville mielenterveysomaisille. Tarkoituksena on tukea omaisen jaksamista tarjoamalla pidempikestoista yksilöllistä tukea.

Tukisuhteet kestävät noin puolesta vuodesta-kahteen vuotta. Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua, ennaltaehkäisevää ja tavoitteellista vapaaehtoistyötä ja tuettavalle maksutonta. Lue lisää tukihenkilötoimintaa toteuttavista FinFami-yhdistyksistä esim.Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa

Omaismentorit ovat Pohjois-Karjalan FinFamin vapaaehtoistoimijoita, jotka on valmennettu Taiteesta tunteisiin -polun ohjaamiseen. Omaismentorit toimivat oppaina yhdistysten tilaisuuksissa ja yhteistyöverkostoissa, joissa menetelmää käytetään yhtenä omaistyön tukimuotona.

Katso lisää muiden FinFami-yhdistysten vapaaehtoistehtävistä: FinFami yhdistykset

 

Vertainen,vertaisneuvoja, vertaisryhmänohjaaja, chat-ohjaaja
Vertainen, vertaisneuvoja, Kohtaamispaikkavapaaehtoinen, chat-ohjaaja ovat mielenterveysomaisia, jotka voivat tarjota keskusteluapua ja vertaistukea esimerkiksi yhdistyksen omaisneuvonnassa (1 – 3 kertaa), ryhmässä tai chat-verkkovertaistuessa. Keskustelutilanteessa vertainen voi tarjota toivoa ja tukea kriisissä olevalle omaiselle. Vertainen saa mahdollisuuden jakaa omaa kokemustaan sekä antaa tukea, jota olisi ehkä mahdollisesti itse tarvinnut tai on saanut ja kokenut hyväksi. Toiminta on ammatillisesti ohjattua. Lue lisää seuraavista FinFameista: PirkanmaaVarsinais-Suomi SaloUusimaa ,Satakunta
Vertaisryhmän ohjaaja Yhdistyksissämme järjestetään omaisille erilaisia vertaistuellisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on tukea omaisten hyvinvointia sekä luoda mahdollisuus vertaistuelliseen ymmärrykseen. Osa ryhmistä ovat vapaaehtoisten ohjaamia ja osassa vapaaehtoiset ovat työntekijän työparina. Vertaisryhmiä kokoontuu eri kohderyhmille esim. vanhemmille, nuorille aikuisille, puolisoille, sisaruksille ja koulutuksellisia teemaryhmiä kuten esimerkiksi omaisten voimaantumiseen keskittyvä Prospect-vertaisryhmä. Osa vertaisryhmistä toteutuu verkossa, johon liittyen on oma koulutuksensa. Lue lisää: Kanta-Häme, Keski-SuomiEtelä-Pohjanmaa Osa ryhmistä on även på svenska:Vasa svenskspårig gruppenPohjanmaaÖsterbotten

Muut jäsenyhdistykset löydät: FinFami yhdistykset

Kokemusasiantuntija, kokemustoimija
Kokemusasiantuntija (kokemustoimija, kokemusosaaja). FinFamin kokemusasiantuntijat ovat psyykkistä pitkäaikaissairautta sairastavien läheisiä, jotka ovat saaneet järjestömme koulutuksen ja tuen tehtävässä toimimiseen. Kokemusasiantuntijat voi osallistuja yhdistyksen toiminnan kehittämiseen ja arviointiin, toimia vertaistukitehtävissä ja julkisen sektorin/ psykiatrian kokemusasiantuntija, kehittäjä-asiakas tehtävissä, voi vaikuttaa tulevien ammattilaisten osaamiseen kertomalla omaa tarinaa ja kokemuksia oppitunneilla, mielenterveys-ja päihdepalveluiden työryhmissä ja medialle. Kokemusasiantuntijana avatuu mahdollisuus vaikuttaa mielenterveysasioihin ja omaisten hyvinvointiin laajemmin aina erikseen sovittavilla tavoilla.  Lue lisää Kokemustoiminnasta esimerkiksiPirkanmaa, 

Tai tästä: FinFami-yhdistykset Kokemustoimijoita on mukana myös yhdistysten videoilla ja julkaisuissa: katso esimerksi: FinFami Savo

Kokemustoiminta

FAQ eli  Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat toiminnan arvot?

Toimintamme arvot ovat:

Kansalaisjärjestölähtöisyys. Toimintamme perustuu omaislähtösyyteen. Vapaaehtoisuus ja vertaistuki ovat tärkeimmät voimavaramme. Rohkaisemme osallistumaan järjestötoimintaan.

Kunnioitus. Kunnioitamme toisiamme yksilöinä ja yhdistyksinä. Toimimme oikeudenmukaisesti.

Luottamus. Olemme luotettavia ja rehellisiä. Toimimme reilusti.

Lämpö. Toimimme inhimillisesti ja olemme läsnä. Välitämme hyvinvointia. Omaisjärjestötyö voimaannuttaa.

Vaikuttavuus. Omaisjärjestötyö on vaikuttavaa ja vastuullista. Olemme ketteriä ja toimimme taloudellisesti. Vaikutamme viisaasti.

Uskallus. Omaisjärjestötyössä toteutuu luovuus ja innovatiivisuus. Tuomme rohkeasti esiin mielenterveysomaisten näkökulmia ja tuemme omaisia olemaa avoimia.

Lue lisää vapaaehtoistoimintamme strategiasta ja visiosta: Vapaaehtoistoiminnan strategiset tavoitteet

Miksi toimia vapaaehtoisena FinFamissa?
FinFami yhdistyksissä toimii päivittäin useita vapaaehtoisia, joiden panos on toiminnallemme ensiarvoisen merkittävää ja arvokasta. Vapaaehtoiset monipuolistavat ja laajentavat toimintojamme ja he tuovat uusia ideoita ja arvokasta osaamispääomaa toimintaamme. Toiminnassamme mukana olevat vapaaehtoiset kertovat, miten he kokevat tärkeäksi sen miten heidän osaamistaan arvostetaan ja miten heidän vapaaehtoispanoksellaan he voivat suoraan edistää mielenhyvinvointia ja vaikuttaa toisten ihmisten hyvinvointiin, lisätä tietoisuutta mielenterveydestä tai vertaisena tuoda tärkeää vuorovaikutuksen kautta syntyvää ymmärrystä toisen elämään ja arkeen.

Vapaaehtoistoiminta on loistava tapa käyttää olemassa olevia taitojaan toisten hyväksi tai oppia uusia taitoja kenties tulevaa ammattiaan ajatellen. Vapaaehtoisena tapaa uusia ihmisiä ja saa itselleen itseluottamusta. Lisäksi vapaaehtoistoiminta antaa hyvän lisän CV:seen. Monet vapaaehtoiset kuvaavat saavat itselleen paljon, kun he huomaavat miten merkityksellinen heidän panoksensa on mielenterveysomaistyölle. Me FinFamissa tarjoamme yhteisön, johon kuulua, ammattilaisten tukea vapaaehtoisille, koulutusta, virkistystä ja joihinkin tehtäviin myös työnohjausta. Vapaaehtoiset saavat todistuksen vapaaehtoiskoulutuksista ja tehtävässä toimisesta.

Kuka voi toimia FinFamin vapaaehtoisena?
FinFami yhdistysten vapaaehtoisena voivat toimia kaikki sellaiset henkilöt, jotka sitoutuvat toimintamme arvoihin ja osallistuvat vapaaehtoiskoulutukseen tai lyhytaikaisissa, kertaluonteisissa vapaaehtoistehtävissä haastatteluun ja perehdytykseen. Me FinFamissa arvostamme apuasi. Meiltä löytyy laaja valikoima mahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan ja jos et löydä olemas ahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan ja jos et löydä olemassa olevista tehtävistä itsellesi sopivaa tai kiinnostavaa, täytä yhteydenottolomake tai ota yhteyttä meihin, niin ideoidaan sopiva tehtävä yhdessä.
Vapaaehtoisena voi toimia maamme suuremmissa FinFami-yhdistyksissä Helsingissä Uudenmaan alueella, Tampereella Pirkanmaan alueella sekä Turussa Varsinais-Suomen alueella. Muualla päin Suomea sijaitsevissa pienemmissä FinFami yhdistyksissä on myös tarjolla monipuolisia tehtäviä. Meillä keskusliitossa ovat myös apukädet monissa tehtävissä enemmän kuin tervetulleet. Mikäli omalla alueella ei vielä ole FinFami-yhdistystä, tuemme käynnistämään omaisten toimintaryhmiä.
Kuinka paljon aikaa ja sitoutumista vapaaehtoistoiminta edellyttää?
Vapaaehtoistehtävään tarvittava aika riippuu tehtävästä. Kertaluonteisissa tehtävissä esimerkiksi esitteiden jakamisessa riittää yksi kerta ja joihinkin tehtäviin, kuten esimerkiksi vertaisryhmän ohjaamiseen tarvitaan pidempi sitoutuminen ja aikaa enemmän. Esimerkiksi monissa jäsenyhdistyksissämme toimivat vertaisryhmät, kuten vaikka Prospect-ryhmä edellyttää noin 10 viikon sitoutumisen 2,5 tuntia/ viikko (sisältäen ryhmävalmistelut ja purun). lisäksi edeltävän ryhmänohjaajakoulutuksen ja työnohjauksen ryhmän aikana.
Millaisia taitoja tarvitsen vapaaehtoisena?
Vapaaehtoistehtävässä tarvittavat taidot riippuvat tehtävästä. Yleisesti ottaen vapaaehtoistehtävissä riittää, kun on ihminen ihmiselle ja pystyy sitoutumaan FinFamin arvoihin, on innostunut ja sitoutunut. Tehtävän taidot läpikäydään tarkemmin joko vapaaehtoiskoulutuksessa, perehdytyksessä tai haastattelussa.
Mitä saan vapaaehtoistoiminnasta?
Se mitä vapaaehtoistoiminnasta saa itselleen riippuu omasta motivaatiosta ja syystä, miksi on lähtenyt mukaan vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoistoiminta on loistava tapa käyttää olemassa olevia taitojaan toisten hyväksi tai oppia uusia taitoja kenties tulevaa ammattiaan ajatellen. Vapaaehtoisena tapaa uusia ihmisiä ja saa itselleen itseluottamusta. Lisäksi vapaaehtoistoiminta antaa hyvän lisän CV:seen. Monet vapaaehtoiset kuvaavat saavat itselleen paljon, kun he huomaavat miten merkityksellinen heidän panoksensa on mielenterveysomaistyölle. Me FinFamissa tarjoamme yhteisön, johon kuulua, ammattilaisten tukea vapaaehtoisille, koulutusta, virkistystä ja joihinkin tehtäviin myös työnohjausta. Vapaaehtoiset saavat todistuksen vapaaehtoiskoulutuksista ja tehtävässä toimisesta.
Haastatellaanko minut?
Ennen FinFamin vapaaehtoiseksi ryhtymistä työntekijämme haastattelee sinut ja kertoo tarkemmin FinFamista, arvoistamme ja mitä mahdollisuuksia vapaaehtoistehtävään liittyy. Haastattelut, perehdytykset ja koulutukset toteutetaan alueellisesti.
Maksetaanko tehtävästä aiheutuvia kuluja vapaaehtoisille?
Jokaisen vapaaehtoisen kanssa täytetään sopimus, jossa määritellään tarkemman tehtävän lisäksi vapaaehtoistehtävästä korvattavat kulut. Lisäksi sopimuksessa määritellään vapaaehtoisen sitoutuminen vaitiolovelvollisuuteen tehtävän kuluessa ja sen jälkeen. Vapaaehtoistehtävään suoraan liittyvät kulut, kuten esimerkiksi matkat tehtävään ja takaisin kotiin korvataan yleisesti ottaen julkisen matkustustavan mukaisesti kuitteja vastaan. Lisäksi monissa tehtävissä lounas tai ruokailu sisältyy vapaaehtoiselle. Korvauksista ja niiden laskutustavoista sovitaan tarkemmin aina tehtävään liittyen. Kokemusasiantuntijatehtävissä toimivat mielenterveysomaiset sopivat itse ulkopuolisen tilaajatahon kanssa omasta palkkiostaan (joka on heille verotettavaa tuloa) kokemusasiantuntijatehtävään liittyen.
Onko vapaaehtoistehtävään perehdytys tai koulutus?
Me FinFamissa annamme tarvittavan perehdytyksen tai koulutuksen vapaaehtoistehtäviin. Jäsenyhdistyksissä järjestetään vapaaehtoiseksi haluaville haastatteluita, vapaaehtoiskoulutuksia ja perehdytyksiä aina tehtävästä ja sen kestosta riippuen.
Millaista tukea saan vapaaehtoistehtävässä toimimiseen?
Me FinFami yhdistyksissä mahdollistamme riittävän tiedon ja tuen vapaaehtoistehtäviin. Yhdistyksessä on nimetty vapaaehtoiskoordinaattori tai muu työntekijä, joka toimii vapaaehtoisten yhteyshenkilönä, jonka kanssa sovitaan kaikista tehtäviin liittyvistä yksityiskohdista. Tai tarvittaessa tukea saa keskusliiton toimesta esimerkiksi vertaisvetoisiin toimintoihin. Me keskusliitosta kannustamme jäsenyhdistysten vapaaehtoiskoordinaattoreita säännöllisiin tapaamisiin vapaaehtoisten kanssa, joissa voidaan yhdessä suunnitella, ideoida ja miettiä tehtävää ja omia mahdollisuuksia tehtävään liittyen sekä tehtäviin liittyen säännöllistä palautekeskustelua. FinFami yhdistyksissä järjestetään usein myös vapaaehtoisten tyky-tapaamisia, työnohjauksia, koulutuksia ja erilaista virkistystoimintaa.
Voinko lopettaa vapaaehtoistoiminnan, jos en pidäkään siitä tai aikani ei riitäkään?
Kyllä, tottakai voit. Haluamme, että jokainen vapaaehtoisemme saa onnistumisen kokemuksia ja tavoitteenamme on antaa ja saada säännöllisesti myös palautetta vapaaehtoistoiminnoista, jotta voimme tarvittaessa muokata tehtäviä tai muutoin miettiä, miten olisi hyvä toimia. Me kannustamme vapaaehtoisiamme keskustelemaan työntekijämme kanssa ennen tehtävässä lopettamista, jotta osaamme riittävästi varautua mahdollisiin muutoksiin.
Korvaavatko vapaaehtoiset palkattua henkilökuntaa?
Kuten hyväntekeväisyydessä yleensä vapaaehtoiset monipuolistavat työntekijöiden tekemää työtä. FinFamissa vapaaehtoistehtävät eivät korvaa palkatun henkilökunnan tehtäviä. Vapaaehtoistehtävät ovat usein tehtävä- ja aikasidonnaisia ja sisältyvät johonkin tiettyyn toimintaan. Vapaaehtoistehtävät ovat aina palkatun henkilökunnan koordinoimia, jotka tottakai tukevat FinFamin toimintaa, mutta eivät koskaan korvaa työntekijän tekemää työtä. Me FinFamissa uskomme siihen, että yhdessä olemme enemmän ja toivomme vapaaehtoisia mukaan toimintoihin niiden suunnittelusta, toteutukseen ja arviointiin – rinnakkain työntekijöiden kanssa. Kuitenkin niin, että vastuu toiminnasta on aina palkatulla henkilöstöllä, ei koskaan vapaaehtoisilla. FinFamin vapaaehtoistehtävät tulee olla hyvin organisoituja, tarkoituksenmukaisia ja riittävästi tuettuja.

Ota yhteyttä!

6 + 11 =

Pin It on Pinterest