Select Page

TOIVOA

Verkkokoulu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään mielenterveysomaisia

Toivoa-verkkokoulu on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, opiskelijoille ja päättäjille.

Toivoa-verkkokoulu tarjoaa tietoa

  • psyykkisen sairauden vaikutuksista omaisten elämään
  • erilaisista omaistilanteista, niiden tyypillisistä haasteista ja tuen tarpeista
  • ymmärrystä omaisen toipumisen vaiheista
  • keinoista, joilla voi tukea omaisen ja koko perheen toipumista osana omaa työtään.

Toivoa-verkkokoulu auttaa

  • näkemään toipujat ja omaiset yhdessä asiakkaana
  • ymmärtämään omaisen toipumisen tukemisen tärkeyden osana sairastuneen toipumisen tukemista.

Toivoa-verkkokoulu antaa keinoja tukea toivon näkökulmaa myös omaisen elämässä, ja edistää näin perheen yhteistä toipumista.

 

– Sivusto on tuotettu Euroopan sosiaalirahaston tuella. –

Ohjeita osioiden läpikäymiseen

 

Löydät alta kuusi eri osiota, joissa tarkastellaan omaistilannetta eri näkökulmista. Osiot sisältävät tutkittua teoria- ja kokemustietoa, pohdintakysymyksiä, konkreettisia työkaluja sekä vinkkejä lisämateriaaleihin.

 

Verkkokoulun suorittamiseksi ei tarvitse kirjautua eikä rekisteröityä. Voit suorittaa koulua itsellesi sopivassa aikataulussa itsenäisesti. Verkkokoulun laajus on n. 0,5 opintopistettä. Parhaimman hyödyn saat reflektoimalla samalla oppimaasi suhteessa omaan työhösi ja työpaikkasi toimintatapoihin. Yhden osion läpikäymiseen menee aikaa n. 20-30 minuuttia, minkä lisäksi voi tutustua lisämateriaaleihin.

 

Voit ladata materiaalit myös koneellesi. Löydät ne sivun alalaidasta.

 

Osioiden sisällöissä on käytetty FinFami-yhdistysten tuottamia materiaaleja, erilaisia teoreettisia lähdeteoksia sekä mielenterveysomaisten sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemustietoa. Lähdeluettelon sekä koosteet materiaaleissa esitellyistä työkaluista, hyödyllisistä linkeistä ja pohdintakysymyksistä löydät sivun alalaidasta.

 

Sanastoa

 

Tässä verkkokoulussa omaisella tarkoitamme ydinperheen lisäksi laajasti myös muita sairastuneen läheisiä ihmisiä, kuten ystäviä ja muita sukulaisia.

 

Psyykkisesti oireilevasta tai sairastuneesta henkilöstä käytämme käsitteitä oireileva / sairastunut läheinen ja toipuja.

Osio 1: Tietoa sairastumisen vaikutuksesta lähipiiriin

Tässä osiossa saat tietoa siitä, miten läheisen psyykkinen sairastuminen vaikuttaa omaisen hyvinvointiin ja elämään kokonaisvaltaisesti. Lisäksi osiossa kuvataan sitä, miten paljon ammattilaiset voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa omaisen jaksamiseen ja ennaltaehkäistä omaisen sairastumista.

Siirry osioon 1

 

Osio 2: Omaistilanteiden erilaisuus

Tässä osiossa saat tietoa siitä, kuka on mielenterveysomainen, omaistilanteiden erilaisuudesta ja huolenpitotehtävän ulottuvuuksista. Saat ymmärrystä millaisia ja miten erilaisia omaistilanteet voivat olla.

Siirry osioon 2

Osio 3: Informaatiota omaisten tuen tarpeista eri vaiheissa

Tässä osiossa saat tietoa omaisen tyypillisistä reaktioista, ajatuksista, tunteista ja kokemuksista läheisen sairastuessa psyykkisesti. Saat ymmärrystä ja tietoa omaisen tilanteen tunnistamiseksi ja auttamiseksi, vaikka jokainen omaistilanne ja omaisen sopeutumisprosessi onkin yksilöllinen.

Siirry osioon 3

Osio 4: Vahvistetaan toipumista

Tässä osiossa saat tietoa toipumisorientaatiosta, omaisen toipumisprosessista ja siitä, miten omaisen toipumista voi tukea. Saat tietoa siitä, millainen on psyykkinen ja sosiaalinen ympäristö, joka tukee toipumista.

Siirry osioon 4

Osio 5: Omaisten huomiointi osana sairastuneen hoitoa ja toipumista

Tässä osiossa saat tietoa siitä, miten omaisen huomiointi voi toteutua osana sairastuneen hoitoa ja miksi omainen olisi hyvä huomioida. Saat myös tietoa siitä, miten omainen voi olla tukena sairastuneen toipumisessa.

Siirry osioon 5

Osio 6: Apua ja tukea myös omaiselle itselleen

Tässä osiossa saat tietoa siitä, miten voit tukea omaisen hyvinvointia ja jaksamista. Saat tietoa ja keinoja siihen, miten voit tunnistaa omaisen tuen tarpeita. Saat vinkkejä toivoa luovaan ja ylläpitävään kohtaamiseen omaisen kanssa.

Siirry osioon 6

Mitä seuraavaksi?

 ”Näkökulmani laajeni huomattavasti. Ennen ajattelin omaiset ikään kuin potilaan oikeana ja vasempana kätenä, mutta katseeni oli tiiviisti potilaassa. Omaiset toimivat lähinnä tiedonantajina. Nyt näen omaiset itsenäisinä ihmisinä ja tuen tarvitsijoina sekä omaistyön paljon laajempana kuin ennen. ”

Lisää omaisaiheesta voit opiskella lasten ja nuorten näkökulmaan keskittyvällä 5 op mittaisella itsenäisesti suoritettavalla Nuoret hoivaajat -opintokokonaisuudella MOOC -oppimisympäristössä. Siirry opiskelemaan tästä linkistä: Nuoret hoivaajat -opintojaksot (MOOC)

FinFami-yhdistysten tuottamiin monipuolisiin ja kaikille avoimiin verkkoluentoihin pääset tutustumaan ja katsomaan linkistä: FinFamien verkkoluennot.

Kiinnostaako yhteistyö FinFamin kanssa? Ota yhteys paikalliseen FinFamiin tai keskusliittoon, yhteystiedot löydät linkistä: FinFamien yhteystiedot.

Verkkokoulun aineistoa voi käyttää esimerkiksi työyhteisön sisäisissä koulutuksissa, uuden työntekijän perehdytyksessä ja itsenäisessä opiskelussa.

Käytettäessä verkkokoulun materiaalia lähteenä, lähdeviitteeksi merkitään Toivoa-verkkokoulu FinFami ry. Aineistoa ei saa käyttää kaupalliseen toimintaan.

Toivoa-verkkokoulu © FinFami ry.

Pin It on Pinterest