Valitse sivu

Onko puolisosi sairastunut johonkin psyykkiseen sairauteen ja teillä on alle kouluikäisiä lapsia? Nyt Sinulla on mahdollisuus jäsentää kokemustasi tarinan muotoon ja samalla tuoda esiin ääntäsi psyykkisesti sairastuneen puolisona.

Toimin omaistyöntekijänä Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry:ssä ja teen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Terveyden edistämisen YAMK -opiskeluihini liittyen opinnäytetyön puolison näkökulmasta psyykkisesti sairastuneen vanhemman perheessä, jossa on alle kouluikäisiä lapsia. Tämän valtakunnallisen tutkimuksen toimeksiantajana on Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry.

Kirjoittamalla tarinasi, Sinulla on mahdollisuus tehdä tunnetummaksi puolison näkökulmaa perheessä, jossa toinen vanhempi on psyykkisesti sairastunut. Tutkimuksen tiedoista on hyötyä omaistyön kehittämisessä ja se lisää ammattilaisten ymmärrystä psyykkisesti sairastuneen puolison kokemuksista.

Kerro Sinä oma tarinasi kokemuksistasi sairastuneen puolisona, omaisena, vanhempana ja ihan omana itsenäsi. Tarinan muoto, pituus ja tyyli ovat vapaita. Voit kirjoittaa vapaasti asioista, jotka ovat nousseet merkityksellisiksi pohtimalla kysymyksiä:

Miten puolisosi sairastuminen on vaikuttanut perheenne arkeen ja vanhemmuuteen?
Mikä auttaa sinua puolisona ja vanhempana jaksamaan? Mikä hankaloittaa sitä?

Toivoisin, että lisäät vastaukseesi seuraavat taustatiedot:
Sukupuolesi, ikäsi, lasten iät ja maakunta, sekä lyhyt kuvaus elämäntilanteestanne, puolison sairaudesta ja sen alkamisesta. Kertoisitko vielä, onko FinFami järjestönä Sinulle tuttu ja minkälaista tukea olet saanut ja/tai toivoisit puolisona saavasi toiminnasta?

Tutkimukseen osallistuminen on luottamuksellista ja vapaaehtoista. Aineistosta häivytetään perheenne tunnistettavuuteen vaikuttavat seikat. Erityisesti taustatietojen käsittelyssä otetaan huomioon anonymiteetti. Voit kirjoituksessasi välttää tuomasta esiin perheenne ja ulkopuolisten henkilöiden yksityiskohtaisia tietoja, kuten henkilöiden tai paikkojen nimiä, sekä tarkkoja päivämääriä. Voit keskeyttää tutkimuksen halutessasi. Kirjoitukset säilytetään ulkopuolisten saavuttamattomissa, opinnäytetyön kannalta tarvittavan ajan, jonka jälkeen ne hävitetään. Tutkimustietoja ja alkuperäisiä tarinoita käsittelee ainoastaan tutkija. Tutkimuksessa voidaan käyttää suoria lainauksia teksteistä ottaen kuitenkin huomioon kirjoittajan ja hänen perheensä anonymiteettisuoja. Opinnäytetyö julkaistaan sähköisessä muodossa sen valmistuttua vuoden 2020 aikana.

Kirjoitukset toivotaan 31.10.2019 mennessä. Lähettämällä tarinan annat suostumuksesi sen käyttämiseen tutkimuksessa yllä esitetyn tavan mukaisesti. Voit osallistua kirjoittamalla suoraan wepropoliin (https://bit.ly/kirjoituspyyntö) tai lähettämällä tekstisi postitse alla olevaan osoitteeseen. Voit osallistua täysin nimettömästi.

Mikäli tarinan kirjoittamisen jälkeen koet haluavasi jutella perheenne tilanteesta jonkun kanssa, voit olla yhteydessä Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry:n jäsenyhdistyksiin. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://finfami.fi/jasenyhdistykset/.

 

Arvontaan osallistuminen

Mikäli haluat osallistua arvontaan, jätäthän myös yhteystietosi. Yhteystietoja ei yhdistetä kirjoituksiin eikä taustatietoihin. Osallistujien kesken arvotaan kaksi kahden hengen elokuvalippupakettia. Arvonnan jälkeen kaikkien osallistuneiden yhteystiedot hävitetään. Osallistumalla arvontaan, annat suostumuksesi yhteystietojesi säilyttämiseen arvonnan ajan. Voittaja arvotaan 31.10 jälkeen ja palkinto lähetetään hänelle postitse.

Kokemuksesi on minulle tärkeä! Lämmin kiitos osallistumisestasi! Annan mielelläni lisätietoja tutkimuksesta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Suvi Karkiainen / Kirjoituspyyntö
Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry
Tapionkatu 4 A 5
40100 Jyväskylä
p. 050 538 7633 (puhelimitse tavoitettavissa 22.7. alkaen), [email protected]

Pin It on Pinterest