Select Page

FinFami tarjosi yhteistyössä Taidehallin kanssa luovaa toimintaa maahanmuuttajataustaisille tytöille hiihtolomalla. Kaksiosaisen työpajan aikana keskityttiin oman äänen löytämiseen ja ilmaisemiseen graffititaiteen kautta.

FinFamissa viime syksynä käynnistyneen AGORA-projektin tavoitteena on tukea pakolais- ja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ja heidän perheidensä hyvinvointia taiteen ja luovuuden keinoin. Helmikuun lopussa projekti toteutti yhdessä Helsingin Taidehallin kanssa graffititaidetyöpajan 12-18 vuotiaille maahanmuuttajataustaisille tytöille.

 

Taidehalli tarttui yhteistyömahdollisuuteen

AGORA-projekti tekee yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kanssa taide-elämysten tarjoamiseksi kohderyhmälle.

– Taidehalli haluaa tarjota mahdollisuuksia taiteen kokemiseksi ryhmille, jotka perinteisesti käyttävät kulttuuripalveluita vain vähän. Kun Johanna [projektin työntekijä] otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä FinFamin kanssa, niin halusimme heti mukaan, kertoo Taidehallin tuottaja Birgitta Orava.

 

Taiteilijan yllätysvierailu

Työpajan ensimmäinen päivä alkoi räätälöidyllä opastuksella Suomen tunnetuimman graffititaiteilijan EGSin näyttelyssä, joka oli yksi Taidehallin viime aikojen suosituimpia näyttelyitä. Tämän jälkeen taidekonservaattori ja graffititaiteilija Viivi Vierinen, joka toimi työpajan ohjaajana, kertoi graffititaiteen historiasta ja nykytilasta sekä opasti osallistujat oman graffitinimimerkin valitsemiseen ja luonnostelemiseen. Lisäksi esiteltiin FinFamin toimintaa.

Hauskana bonuksena ryhmä sai yllätysvierailun EGSiltä, joka pitää henkilöllisyytensä ja yleensä myös kasvonsa salassa. Tällä kertaa taiteilija kuitenkin halusi tulla paikan päälle tervehtimään tulevia taiteilijoita ja vastaamaan osallistujien kysymyksiin.

 

Ei rasismille

Toisena työpajapäivänä osallistujat pääsivät varsinaisiin hommiin eli maalaamaan spraymaaleilla. Tämä osio pidettiin nuorten toimintakeskus Hapessa, joka tarjosi tilat ja ulkoseinän yhteisen teoksen maalaamista varten.  

– Osallistujat saivat itse valita mikä viesti seinälle maalattaisiin ja voittajaksi nousi rasisminvastainen viesti #norasism. Kirjoitusmuodoksi valikoitui tarkoituksella rasism (yleisemmin englanniksi racism), koska tytöt maalasivat mieluummin kiekurakirjaimen S kuin C:n. Yksi graffititaiteen monista vahvuuksista on tällainen luova vapaus, kertoo työpajan suunnitellut ja ohjannut Viivi Vierinen.

 

Toteen käynyt unelma

Graffitityöpaja oli usean osallistujan hiihtoloman kohokohta. Runsaista miinusasteista huolimatta tytöt työskentelivät sisukkaasti ulkoilmassa tehdyn maalauksen parissa.

– Unelmanani on ollut päästä tekemään graffiteja, joten tämä työpaja oli minusta aivan super, kertoi yksi osallistuja. Aion seuraavaksi kokeilla maalaamista yksin tai kavereiden kanssa. Sain Viiviltä kartan, johon on merkitty Helsingin luvalliset graffitipaikat. Haluan olla varma, etten tee mitään sääntöjenvastaista.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Johanna Warius
Johanna Warius

Asiantuntija, maahanmuuttajatyö

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest