Valitse sivu

Omainen, jos joku kysyy sinulta, oletko toipunut, ajatteletko, että mistä minun pitäisi toipua? Läheisenihän on se, joka on sairastunut.

Voi olla, ettet tunnista, mitä läheisen sairastuminen on merkinnyt sinulle henkilökohtaisesti, muuta kuin pahaa oloa. Se on ollut kriisi, jossa tunteet ovat olleet kaaoksessa: epäuskoa, kauhua, pelkoa, vihaa, avuttomuutta, toivottomuutta, syyllisyyttä… Sinä et ole ehtinyt ajatella itseäsi, sillä kaikki energiasi on mennyt siihen, että saisit läheisesi tilanteen haltuun ja hänelle apua. Hän on ollut se tärkein, sinun tehtäväsi on ollut vain jaksaa ja selvitä taas seuraavaan päivään.

Niinhän se on kriisissä, silloin vain selviydytään, pidätetään hengitystä ja toivotaan joka päivä asioiden muuttuvan parempaan suuntaan. Kriisissä tarvitset ennen kaikkea tunteiden jakamista – tunnelukot on aukaistava, ennen kuin voit päästä eteenpäin. Tämä taas voi tapahtua asiantuntijoiden ja vertaisten avulla.

Välittömän kriisin mentyä ohi, tilanteen ainakin jollakin tasolla rauhoituttua, sinulla olisi mahdollisuus ajatella itseäsi, omaa elämääsi. Sillä sehän on olemassa, erillään läheisesi elämästä. Löydätkö toivon?

Toivot tietenkin läheisesi paranemista, jopa entiselleen. Jos se ei ole mahdollista, toivot hänen tilanteensa kuitenkin paranevan, hoidon ja asumisen järjestyvän. Mutta toivotko jotain myös omasta elämästäsi? Sinulla on oikeus toivoon ja optimismiin myös itsesi kohdalla. Jos löydät itsellesi vertaistukea ja yhteisön, jossa saat tukea ja tietoa sairaudesta, voit päästä ylös kuopasta, johon olet pudonnut.

Kun löydät toisia, jotka ovat kokeneet samanlaisen kriisin ja selviytyneet, ymmärrät, että sinäkin voit selviytyä. Voit oppia näkemään oman itsesi toisella tavalla: et ole vain omainen, vaan myös oman elämäsi tärkein henkilö.

Omaisyhdistyksessä löydät itsellesi uuden tarkoituksen: voit antaa ja saada vertaistukea. Voit löytää uusia iloja ja oivalluksia omaan elämääsi. Jos toimit kokemusasiantuntijana, voit viedä tietoutta tuen mahdollisuudesta muille, vielä yksinään taisteleville omaisille. Kokemusasiantuntijakoulutuksessa kirjoitat oman tarinasi, ja se auttaa elämäsi palapeliä muodostumaan ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Voit nähdä syy- ja seuraussuhteita, selityksiä sille, miksi vaikeat asiat ovat tapahtuneet tai miksi ne ovat olleet niin vaikeita.

Ihmisen syvin tarve on tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Näin voi tapahtuma FinFamissa, omaisyhdistyksessä. Siellä sinua kuunnellaan ja ymmärretään se, mitä olet kokenut. Samalla saat sekä tukea läheisesi auttamiseen että opastusta oman elämäsi parantamiseen.

Tämän kaiken olen itse kokenut. Kävin läpi pitkän kriisiajan, sitten toisen, kärjistetymmän. Onneksi toisen kriisin tullessa olin jo mukana FinFamin toiminnassa, ja sain sieltä henkilökohtaista omaisneuvontaa. Kävin omaisille suunnitellut Prospect- ja Prospect Plus -koulutukset, joiden avulla sain oman elämäni takaisin. Nyt olen toiminnassa mukana vapaaehtoisena ja kokemusasiantuntija sekä monissa harrastuspiireissä.

Olen saanut yhdistyksestä elämääni iloa, toivoa ja optimismia, kumppanuutta, merkityksellisyyttä – sanalla sanoen olen toipunut ja voimaantunut!

Teksti: Heli Harinen

 

Pin It on Pinterest