Select Page

” Kun vapaaehtoistyö ei ole liian kuormittavaa, se voi tuottaa emotionaalisen palkinnon, joka ilmenee onnellisuutena.” (Tanskanen & Danielsbacka 2015)

Poikkeuskevään uutisoinnissa vapaaehtoistyön osalta näkyi kaksi asiaa yli muiden. Korona herätti auttamisen halun – omaehtoista, spontaania auttamista käynnistettiin matalalla kynnyksellä esimerkiksi kauppa-asiointien ja arjen avun osalta. Moni suuntasi huomionsa tarkemmin omaan naapurustoonsa ja pohti miten lähimmäisenä voisi tarjota apuaan.  Kansainvälinen lehdistö kirjoitti, että yhteisen kriisin aikana toisten auttaminen on koettu jopa tärkeämmäksi kuin aiemmin.

Toisekseen uutisoinneissa ilahdutti nuorten aktivoituminen vapaaehtoisina auttajina ja avun toteuttamisen organisaattoreina. Myös meillä FinFamissa oli huikeaa huomata, miten vapaaehtoisiamme aktivoitui toistensa tueksi ja toiminnan kehittämiseen myös poikkeusaikana vaikka kasvokkainen kohtaaminen ei ollut mahdollista. Kokemusasiantuntijamme ja vertaisryhmien ohjaajamme kokosivat esimerkiksi  vinkkilistan toisten omaisten tueksi siitä mistä voi saada hyvinvointia uuteen poikkeusarkeen. Vinkkilista julkaistiin sekä sähköisenä että Labyrintti lehdessä ja jopa Japanissa saakka! Meillä FinFameissa vapaaehtoisia toimi keväällä muun muassa tässä jutussa mainituissa kehittämistehtävissä, lisäksi verkko- ja puhelinvertaisryhmissä ja he kannustivat toisiaan mukaan erilaisiin ei-kasvokkaisiin kohtaamisiin. Tutkimusten mukaan  avun ja tuen lisäksi mahdollisuus toimia ja olla hyödyksi on tärkeä hyvinvoinnin, osallisuuden ja toipumisen lähde.

Vapaaehtoistoiminta antoi synkimpäänkin korona-aikaan järkevää pohdittavaa ja tärkeää tekemistä, mistä on saanut paljon itselleen – FinFami vapaaehtoinen

FinFamin nuoret aikuiset vapaaehtoiset Annika ja Nelli FinFami Varsinais-Suomen jäsenyhdistyksestämme lähtivät kehittämään psykoedukatiivisen, kymmenen kertaa kokoontuvan Prospect-vertaistukiryhmän verkkomuotoon. Yhteistyöllä toisten eri puolilla maata toimivien vapaaehtoistemme kanssa verkkoryhmä saatiin suunniteltua, testattua ja pilotoitua. Verkkomuotoinen valtakunnallinen Prospect-ryhmä  mielenterveysomaisille toteutui kymmenen kerran kokonaisuutena ja uusia vapaaehtoisia tuli mukaan myös verkkoauttamisen osalle. Tästä kehittämistyöstä olemme suunnattoman ylpeitä ja suuri kiitos siitä kuuluu näille uskomattomille vapaaehtoisillemme!

Eurooppalaisen Prospect-ryhmätoiminnan osalta FinFami on edelläkävijä. Myös verkkomuotoinen ryhmän kehittäminen ja toteutus tapahtui Euroopan Prospect-kumppanimaiden osalta ensimmäistä kertaa meillä.  Kehittämistyömme on saanut kiitosta Euroopan omaisjärjestöjen liitto EUFAMIlta ja myös muilta Prospect- kumppanimailta. FinFamin huikeat vapaaehtoiset ovat antaneet pyyteettä lukuisia vapaaehtoistunteja pelkästään poikkeuskevään aikana oman arkensa keskeltä mahdollistaakseen toisille omaisille uusia näköaloja, toivoa, vertaistukea ja kokemusta siitä, että he eivät ole yksin, vaikka yhteiskunnan mielenterveyspalvelut olivat monessa kohdin tauolla. Verkkovertaistuesta todettiinkin, miten siitä voi saada uutta perspektiiviä omaan tilanteeseensa toivon ja tuen lisäksi. Hyvänä koettiin myös ettei, tarvitse jäädä odottamaan milloin ryhmä käynnistyy omalla alueella, kun valtakunnallisena siihen pystyy osallistumaan mistäpäin maata hyvänsä, kunhan saa oman elämäntilanteensa keskeltä järjestettyä itselleen ryhmän ajaksi rauhallisen tilan verkkoyhteyden kera.

Useissa tutkimuksissa on kysytty, millaista hyötyä toisten auttamisesta on auttajille? Mitä vaikutuksia sillä on heidän terveyteensä, koettuun onnellisuuteen ja tyytyväisyyteensä? Suomalaisten onnellisuudesta puhutaan paljon, olemmehan jo kolmatta kertaa maailman onnellisin maa. Kansainvälisissä tutkimuksissa on huomattu, että vapaaehtoistoimintaan ja hyväntekeväisyyteen osallistuminen on usein yhteydessä osallistujan onnellisuuteen. Esimerkiksi säännöllisesti vapaaehtoistyötä tekevät henkilöt ovat tutkimusten mukaan kokonaisuudessaan tyytyväisempiä elämäänsä kuin henkilöt, jotka eivät tee lainkaan vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tekevien on todettu olevan yhtä onnellisia keskenään riippumatta sosioekonomisesta asemasta. Myös rahan lahjoittamisella hyväntekeväisyyteen voi olla onnellisuutta lisäävä vaikutus. On myös todettu, että vapaaehtoistyön tekeminen voi usein liittyä selkeämmin sosiaalisuuteen ja tuottaa sen vuoksi tekijälleen onnellisuutta –  sosiaaliset suhteet lisäävät onnellisuutta. Vapaaehtoistyön on todettu tarjoavan työelämän ulkopuolella oleville mahdollisuuden ylläpitää statustaan hyödyllisinä ja tuottavina kansalaisina sekä näin myös lisätä heidän sosiaalisen kanssakäymisensä määrää. Meillä vapaaehtoiset mainitsevat usein, että vapaaehtoistoiminnasta saavat itselleen enemmän kuin mitä kokevat antavansa.

“Olen saanut toiminnasta elämääni iloa, toivoa ja optimismia, kumppanuutta, merkityksellisyyttä – toisin sanoen olen toipunut ja voimaantunut!” – FinFami vapaaehtoinen

 

Lisää sinäkin omaa ja toisten onnellisuutta. Sinua tarvitaan – Tule mukaan FinFamin vapaaehtoiseksi!  Tee itsellesi ja muille hyvä mieli. Lue lisää FinFamin monipuolisesta vapaaehtoistoiminnasta alta ja täytä yhteydenottolomake tai ole yhteydessä sinua lähimpään FinFami-yhdistykseen, kerromme mielellämme lisää.

 

Lähteenä tekstissä tutkimustiedon osalta käytetty Antti O. Tanskanen & Mirkka Danielsbacka (2015): Ovatko vapaaehtoistyö ja hyväntekeväisyys yhteydessä onnellisuuteen. Yhteiskuntapolitiikka 2015:5

Lisätiedot ja yhteydenotot

Salla Ristolainen
Salla Ristolainen

Asiantuntija, vapaaehtoistoiminta

p. 0400 274 624
[email protected]

Pin It on Pinterest