Valitse sivu

FinFamin Suuri suunnantarkistus otti harppauksen eteenpäin 7.2. järjestetyssä starttipäivässä, joka oli kick off -tilaisuus niin Omaisjärjestötyön strategian päivittämiselle kuin entistä vaikuttavammalle sisäiselle verkostoyhteistyölle.

Tunnelma oli korkealla, kun FinFami-yhdistykset kokoontuivat Helsinkiin rakentamaan entistä parempaa tulevaisuutta ja vaikuttavaa omaisjärjestötyötä. Suuren suunnantarkistuksen ja verkostotyöskentelyn starttipäivään kokoontui yli viisikymmentä työntekijää, hallituksen jäsentä ja vapaaehtoista ympäri Suomen pohtimaan, minkälaista tulevaisuutta FinFami haluaa olla luomassa.

FinFami ry:n (keskusliiton) toiminnanjohtaja Pia Hytönen avasi tilaisuuden valottamalla järjestön nykytilaa ja toimintaympäristön konkreettista muutosta, joka heittää FinFamin ylle niin suuria haasteita kuin suuria mahdollisuuksiakin. Erityisesti Hytönen kannusti osallistujia miettimään, miten olemme itse valmiita muuttumaan saavuttaaksemme haluamiamme päämääriä.

Seuraavaksi vuoroon päästettiin päivän pääpuhuja, futuristi Ilkka Halava, joka johdatti osallistujat tulevaisuuteen, jota tehdään jo nyt. Halavan mukaan elämme jännittävintä murroskautta ihmiskunnan historiassa. Perusteluiksi hän valotti yleisölleen yhteiskunnallisia trendejä, jotka vaikuttavat radikaalisti siihen, miten yhteiskunta ja täten järjestöjenkin toimintaympäristö muuttuu jo lähivuosina.

Halava herätteli FinFamin väkeä kysymään järjestöltämme itseltään, mitä olemme ja miten pääsemme tavoitteisiimme. Tulevaisuuden työssä kohtaamisten merkitys kasvaa entisestään ja järjestöjen tehtävä on toimia alustana ja kanavana ihmisten kohtaamiselle, Halava kiteytti. Puheenvuoro ei jättänyt kuulijoita kylmäksi, vaan ravisteli, herätteli ja provosoi ajatuksia suuntaan jos toiseen.

Mitä on tehtävä nyt?

Halavan jälkeen puheenvuoro annettiin FinFamin keskusliiton asiantuntija Arto Bäckströmille, joka esitteli ensin Suuren suunnantarkistuksen prosessin etenemistä ja vanhan strategian arvioinnin tuloksia. Strategian päivittämisen tarve todettiin ilmeiseksi, ja koko järjestön sitoutuminen ja tahto yhteisen strategian rakentamiseen koettiin erittäin vahvaksi. FinFami on viime vuosina mennyt paljon eteenpäin, mutta huikea harppaus on otettava vielä ennen kuin voimme olla tyytyväisiä järjestömme kykyyn saavuttaa perimmäisiä tavoitteitaan.

Bäckström kiteytti strategiatyön aikana nousseet keskeisimmät kysymykset kolmeen pääaiheeseen:
1) Positiivisen mielenterveyden ja toipumisorientaation vaikutukseen järjestömme tarkoituksen, tehtävän ja kohderyhmien määrittelyssä.
2) Toimintaympäristön rajun muuttumisen asettamien uusien reunaehtojen vaikutukseen järjestömme paikkaan ja mahdollisuuksiin yhteiskunnassa.
3) Organisaation sisäisiin muutostarpeisiin, joita tulevaisuudessa menestyminen edellyttää.

Näiden teemojen parissa jatkettiin työskentelyä iltapäivällä, kun FinFamin vapaaehtoistoiminnan, lapsi- ja nuorisotyön, toiminnanjohtajien, puheenjohtajien ja tuki- ja neuvontatyön verkostot kokoontuivat. Kaksi viimeksi mainittua verkostoa kokoontuivat starttipäivässä ensimmäistä kertaa, ja kaikkien verkostojen tavoitteena oli ottaa entistä tavoitteellisempi ote järjestön sisäiseen yhteistyöhön. Verkostot tarttuivatkin innokkaasti tilaisuuteen ja onnistuivat sekä tuottamaan erinomaisia pohdintoja strategiatyön tueksi että myös suunnittelemaan toimintaansa pitkälle eteenpäin.

Kaiken kaikkiaan suunnantarkistuksen ja verkostotoiminnan starttipäivä oli menestys ja tapahtuma keräsi kiitollista palautetta (ks. alta). Strategiatyö sai erinomaisen potkun eteenpäin ja FinFamin edellytykset edetä yhteiseen suuntaan ja kohti parempaa tulevaisuutta näyttävät lupaavammilta kuin koskaan.

 

Erittäin hyvin järjestetty, erittäin hyvät puhujat ja innostuneet osallistujat. Suuri kiitos!

Hyvää oli realistinen puhe FinFamien yhteistyöstä ja yhtenäisyydestä, sekä tarpeesta niiden vahvistamiselle. Toivottavasti kaikki ymmärtävät tämän ja tukevat tavoitetta.

[Tapahtumassa oli hyvää] Se, että niin eri puolilta Suomea tuli finfamilaisia. Viesti kulkee näin kattavasti. Myös puheenvuorot olivat hyviä ja muutokseen kannustavia. Tämä oli todella onnistunut startti.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Jan-Eerik Leppänen
Jan-Eerik Leppänen

Asiantuntija, järjestöhallinto

Pin It on Pinterest