Select Page

“Presidentti on arvojohtaja, jonka tulisi pyrkiä uimaan vastavirtaan. Hän voi luontevasti tuoda yhteiskunnan eri toimijoita saman pöydän ääreen”, kirjoittaa presidenttiehdokas Jutta Urpilainen.

Olen joulu- ja tammikuun aikana kiertänyt kaikki manner-Suomen maakunnat ja vieraillut yli 50 paikkakunnalla. Vaikka ihmiset haluavat usein kertoa presidenttiehdokkaalle paikallisista asioista, on yksi teema, joka on noussut esiin kaikkialla etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Se teema on huoli suomalaisten nuorten hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

THL:n mukaan jopa neljännes nuorista kärsii mielenterveysongelmista. Mielenterveysongelmat eivät tietenkään rajoitu vain nuoriin, mutta ikävä kyllä kertoo jotakin yhteiskunnastamme, että nuoremme oireilevat tällä tavalla. Ei ole liioiteltua sanoa, että tässä on kansallisen kriisin ainekset.

Mielenterveyden järkkyminen on inhimillinen tragedia, mutta tässä mittakaava kyse on myös yhteiskunnallisesta ja kansantaloudellisesta ongelmasta. Mielenterveyden ongelmat esimerkiksi ovat nuorilla selkeästi yleisin sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy.

Olen vaalikampanjassani ehdottanut, että solmua lähdettäisiin avaamaan parlamentaarisesti – että eduskuntapuolueet yli hallitus-oppositio-rajan miettisivät yhdessä toimenpiteitä, joita sitouduttaisiin toimeenpanemaan myös seuraavilla hallituskausilla.

Mielenterveyspalveluiden resurssointi, terapiatakuu ja esimerkiksi yhteistyö oppilaitosten kanssa ovat asioita, joihin voidaan vaikuttaa poliittisilla päätöksillä. Tämä ei yksin riitä, vaan asenneilmapiiriä ja julkista keskustelua on syytä tarkastella kriittisesti.

Mielestäni vastakkainasettelu ja kärjistäminen on lisääntynyt, ja samalla empatia on vähentynyt, mikä nakertaa yhteiskunnallista luottamusta ja on omiaan lisäämään kelpaamattomuuden kokemusta.

Ajattelen, että presidentti on arvojohtaja, jonka tulisi pyrkiä uimaan vastavirtaan. Hän voi luontevasti tuoda yhteiskunnan eri toimijoita saman pöydän ääreen. Presidenttinä olisin valmis kutsumaan koolle mielenterveyssektorin toimijoita, joiden asiantuntemuksesta ja osaamisesta päättäjät voisivat ammentaa. Omaiset ja heitä edustava FinFami on ehdottomasti tällainen toimija.

Presidentti voi pyrkiä viestittämään kaikille suomalaisille, että hyvinvointivaltion lupaus siitä, että ketään ei Suomessa jätetä, on yhä voimassa. Kaikkia tarvitaan, kaikki kelpaavat ja mielenterveyden ongelmiin, joihin yhä tänä päivänä ikävä kyllä liittyy ennakkoluuloja, voi saada apua. Myöskään omaisia ei jätetä yksin vaikeassa tilanteessa, jossa läheisen mieli järkkyy.

Kirjoittaja on Euroopan unionin komissaari ja SDP:n presidenttiehdokas.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Marika Finne
Marika Finne

Asiantuntija, viestintä

p. 045 844 0135
marika.finne
@finfami.fi

Aiheesta muualla

Pin It on Pinterest