Select Page

Miltä tuntuu, kun huoli läheisen mielenterveydestä painaa? Miksi tilanteesta on vaikea puhua? Miten huolta voi helpottaa? FinFami kokosi yhteen ikääntyneiden usein esittämiä kysymyksiä silloin, kun läheinen oireilee psyykkisesti.

Läheisen mielenterveyden haasteet vaikuttavat aina lähipiirin elämään. Seuraavassa tavallisimpia ikääntyneiden esittämiä kysymyksiä, jotka nousevat usein esiin omaisneuvonnassa. Omaisneuvojan Q&A -kysymyksiin vastasivat FinFami Kanta-Hämeen työntekijät.

1.Voinko harrastaa ja matkustella, vaikka sairastunut puolisoni ei pysty osallistumaan kanssani?

Kyllä voit ja pitääkin. On tärkeää, että pidät yhteyttä muihin ihmisiin. Näin mielesi pysyy virkeänä.

Jos uuvut itse, et pysty olemaan tukena kenellekään ja on vaarana, että itse sairastut.

Jos poistuminen kotoa on kovin hankalaa ja et esimerkiksi uskalla jättää puolisoasi yksin, kartoita voisiko joku ulkopuolinen taho auttaa (omat lapset, kaupungin palvelut, erilaiset järjestöt, seurakunta, naapurit).

Pyydä rohkeasti apua, Sinun mahdollisuutesi harrastaa on ensiarvoisen tärkeää oman jaksamisesi kannalta.

2. Kuka hoitaa sairastuneen lapseni asioita, jos itse en kohta jaksa tai minusta aika jättää?

Tämä huoli nousee usein esiin.

Missä asioissa tuet aikuista lastasi?  Käytkö kenties siivoamassa hänen luonaan? Laitatko hänelle ruokaa? Maksatko hänen laskujaan? Hoidatko hänen lapsiaan? Auttamisen tapoja on monia. On hyvä kartoittaa, miten juuri sinä tuet lastasi.

Tulevaisuuteen varautuminen alkaa sillä, että kartoitat muiden tahojen tarjoamaa tukea. Voit olla yhteydessä kuntasi sosiaalityöntekijään ja kysyä neuvoa juuri sinun tilanteeseesi. Voit myös miettiä, mitkä auttamisen tavoistasi voisit ulkoistaa esimerkiksi ostamalla siivouspalvelua ja laittamalla laskut suoraveloitukseen. Voit lisäksi miettiä, olisiko ulkopuolinen edunvalvoja hyvä ratkaisu tilanteen niin vaatiessa?

Tukevia tahoja on paljon, joten asioihin löydetään yleensä toimiva ratkaisu. Se, että asiat saa järjestymään, vähentää teidän molempien huolta. Sinun, kun tiedät, että asiat toimivat sattuipa sinulle mitä vaan. Lapsesi, kun hän tietää, että asioista on huolehdittu.

FinFamin työntekijät voivat olla apunasi, kun pohdit näitä asioita. Ole siis rohkeasti yhteydessä meihin.

3. Mitä voin tehdä, on huoli lapsesta, eikä hän vastaa puheluihin? En myöskään tiedä käykö hän hoidossa?

Moniin mielenterveyden häiriöihin liittyy erilaisia vuorovaikutuksen, toimintakyvyn ja muistin ongelmia. Lapsesi vuorokausirytmi voi olla sekaisin. Hän ei ehkä jaksa vastata tai saattaa kokea ahdistavana jatkuvan kyselemisen.

Aivan kuten sinä haluat suojella lastasi, niin lapsesi voi ajatella samoin sinusta. Hän ei ehkä halua kertoa sinulle kaikista mieltään painavista asioista, jottet huolestuisi.

Jotta huolesi hälvenisivät, voitte yrittää sopia esimerkiksi viikoittaisen soittoajan, jolloin lapsesi soittaa tai vastaa sinun soittoosi.

Huomioi, että lapsesi on aikuinen itsenäinen ihminen, joka tekee omat päätöksensä elämänsä suhteen. Hänen omaa tahtotilaansa tulee kunnioittaa. Ei ole sinun vikasi, jos lapsesi kieltäytyy hoidosta. Se on hänen päätöksensä, vaikka se on usein vaikea hyväksyä.

Valitettavasti ketään ei voi rakastaa terveeksi, mutta voit ilmaista olevasi käytettävissä, jos lapsi tarvitsee tukea tai apua. Muun aikaa huolehdi omasta terveydestäsi. Ulkoile, syö terveellisesti, nuku, tapaa ystäviäsi ja harrasta itsellesi mieluisia asioita.

4. En kuvitellut, että elämästäni tulisi tällaista? Miten välttäisin, etten tulisi katkeraksi?

On normaalia tuntea näin. Kukaan ei toivoisi omalle kohdalleen läheisen sairastumista. Monet haaveet saattavat kariutua: et tule kenties ikinä saamaan omia lapsenlapsia, rauhalliset eläkepäiväsi voivat vaihtua jatkuvaan huolenpitoon, säästösi saattavat huveta läheisen tukemiseen tms. Tämä ei välttämättä tunnu reilulta.

On hyvä muistaa, että läheisen sairaus on kuitenkin vain yksi osa elämää.

Aluksi saattaa tuntua, että läheisen sairaus hallitsee kaikkea. Muutoksiin sopeutuminen ja hyväksyminen vie aina oman aikansa. On hedelmällisempää miettiä, mitä kaikkea hyvää elämässä on, ennemmin kuin sitä, mitä on kenties menettänyt. Vähitellen oppii huomaamaan, että läheisen sairaudesta huolimatta on mahdollista elää hyvää elämää.

Ole realisti omista voimavaroistasi ja siitä, mihin kykenet. Ole armollinen itsellesi. Laadi rajat ja pidä niistä kiinni. Rajojen laatiminen auttaa usein sairastunuttakin ja ylimääräinen asioiden vääntäminen vähentyy. Uskalla pyytää ja ottaa apua vastaan. Kunnalla, eri järjestöillä ja seurakunnalla on monenlaisia palveluita, joista osa on täysin maksuttomia. Hyödynnä niiden tarjoama tuki ja apu.

Älä aja itseäsi taloudelliseen konkurssiin auttamalla läheistäsi. Sinun tarpeesi täytyy mennä edelle, että jaksat. Älä jää yksin ajatustesi kanssa. Tapaa ihmisiä, harrasta, tee elämän pienistäkin asioista nautinto.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Minna Vuorio
Minna Vuorio

Kehitysjohtaja

p. 045 800 4903
[email protected]

Pin It on Pinterest