Select Page

“Psyykkinen sairaus vaikuttaa myös lähipiiriin. Mielenterveysomaisen palvelupolku tuo esiin palvelut, joihin läheisillä on oikeus”, kirjoittaa FinFamin Vaikuttavat kumppanuudet -hankkeen asiantuntija Marianna Roine.

Mielenterveyskriisiin ja mielenterveyspalveluiden resurssipulaan halutaan sotekentällä tarttua yhteistyön kautta. Ammattilaisilla on tarve saada lisää osaamista mielenterveysomaisten tunnistamisesta ja tukemista sekä työkaluja, joista mielenterveysomaisten palvelupolku on yksi esimerkki.

FinFamin Vaikuttavat kumppanuudet -hankkeessa kehitetyn palvelupolun tavoitteena on, että jatkossa läheiset huomioidaan palvelujärjestelmässä itsenäisinä avuntarvitsijoina. Palvelupolun käyttäjäkohderyhmiä ovat esimerkiksi mielenterveysomaiset, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä kolmas sektori, seurakunnat, varhaiskasvatus ja koulut.

Palvelupolkumalli on monistettavissa kaikille hyvinvointialueille. Malli huomioi jokaisen hyvinvointialueen omat tarpeet ja palvelut.

Mielenterveysomaisen palvelupolun rakentamisen edellytys on hyvä yhteistyö, jossa korostuu toisten kunnioittaminen.

Vaikuttavat kumppanuudet on kehittämishanke, jossa luodaan mielenterveysomaisten palvelupolkuja ja strategisia kumppanuuksia. Hankkeessa huomioidaan myös vähemmistöomaiset. Hanke on edennyt yhteiskehittämisen, tulevaisuuden ennakoinnin ja palvelumuotoilun menetelmillä.

Aluksi hanke toimi aktiivisesti Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Ensimmäisenä toimintavuotena nousi myös esiin tarve työskennellä Lapin hyvinvointialueella ja olemme järjestäneet yhteistyössä mm. Kokemuksesta voimaa! Yhdessä -seminaarin, joka on nähtävissä Yle Areenassa 4.11. asti.

On ollut ilo saada työskennellä tässä valtakunnallisessa hankkeessa. Olen saanut tehdä kartoitustyötä laajasti eri sotealuilla ja tavata paljon eri alojen edustajia, omaisia ja läheisiä sekä laajasti eri luottamustehtävissä olevia henkilöitä. Tässä kaikessa on korostunut yhteistyö – mitä se on ja mitä se ei ole. Olemme pohtineet, millaisia keinoja ja edellytyksiä meillä on yhteistyön rakentamiseen ja miten saamme yhteistä asiaa eteenpäin.

Yhteistyössä pitää olla vähemmän vastakkainasettelua, sillä läheisten eteen tehtävä työ ei ole kilpailutilanne vaan yhteistyötä.

Hankkeessa on noussut vahvasti esille strategisen kumppanuuden merkityksellisyys. Ajatuksena on tuoda hyvät tekijät yhteen ja tuoda palvelupolkuun ne puuttuvat palapelin osat, joita meillä ei yksin toimiessa ole ollut.

Strategisessa kumppanuudessa haetaan sellaisia kumppaneita, joiden avulla pystytään laajentamaan ja vahvistamaan läheisille tarjottavia palvelukokonaisuuksia. Nämä voivat olla aivan uusia kumppanuuksia, joita ei ehkä olla edes aikaisemmin ajateltu. Tässä tarvitaan uudenlaista rohkeutta.

Palvelupolun rakentamisen edellytys on hyvä yhteistyö, jossa korostuu toistemme kunnioittaminen niin ammattilaisina kuin oman elämänkokemuksen asiantuntijoina, kokemustoimijoina. Yksin pärjäämisen aika on ohi – yhteisöllisyyden rakentaminen on meidän jokaisen vastuulla. Yhteistyön tarkoituksena on saada läheiset huomioiduksi ja tunnistetuksi itsenäisinä avun tarvitsijoina sotekentän uusissa työkaluissa.

Toimivan kumppanuuden ja yhteistyön ominaisuus on halu rakentaa kestäviä, keskinäiseen luottamukseen, kunnioitukseen ja avoimuuteen perustuvia suhteita sekä kohtaamisen taito.

Työtä tehdään yhdessä ja meitä kaikki kaikkia tarvitaan!

TEKSTI Marianna Roine
KUVA Marika Finne

Pin It on Pinterest