Select Page

Parasta mielenterveyden edistämistä lienee ennakointi – tavat, joilla voimme edistää henkilöstömme hyvinvointia ja tukea voimavaratekijöitä kauaskatseisesti, kirjoittaa SOK:n pääjohtaja Hannu Krook blogitekstissään.

Olen pitkään seurannut työpaikoilla työtyytyväisyyden kehitystä pohtien, mistä asioista työssä viihtyminen juontaa. Työyhteisöjen hyvien tulosten takana on aina yksi yhteinen nimittäjä: sujuva arki. Keskeistä on, että pelisäännöt ovat selkeät, työkavereita kohdellaan tasapuolisesti ja esihenkilön toiminta on ennakoitavaa. Kun tiedämme, mitä meiltä töissä odotetaan ja saamme palautetta, se tuo varmuutta ja luo turvallista ilmapiiriä.

Hyvä tiimihenki ja työtyytyväisyys heijastuvat asiakastyytyväisyyteen. Tiimifiilistä ja työflow’ta haastavien tekijöiden tunnistaminen ei siis ole ollenkaan pieni asia minkään yrityksen näkökulmasta.

Yksi haaste suomalaiselle työelämälle on lisääntyvä mielen oireilu.

S-ryhmässä erityisesti nuorten kasvaneeseen oireiluun reagoitiin jo vuonna 2017, kun starttasimme kumppaneidemme myötävaikutuksella Nuori Mieli Työssä -ohjelman. Ohjelman aikana työterveyshuollon ammattilaistemme kanssa kehitetty Mielen tuki -malli huomattiin arjessa erittäin toimivaksi. Sen työkalut otettiin laajaan käyttöön, kaiken ikäisiä työntekijöitämme tukemaan.

Esimerkkejä Mielen tuki -malliin kuuluvista toimintatavoista ja työkaluistamme ovat muun muassa lyhytpsykoterapian hyödynnys, mahdollisuus työterveyspsykologin konsultaatioon ilman työterveyslääkärin lähetettä sekä sähköiset Mielen Chat ja Mielen Sparri -palvelut. Ammattimainen esihenkilötyö, matalan kynnyksen keskustelut työpaikoilla ja työn muokkaus ovat olleet meillä ensiarvoisessa asemassa.

Satsaaminen – voisiko sanoa investointimme – nousi arvoon arvaamattomaan koronapandemia-aikana. Pandemia lisäsi laaja-alaisesti arjen kuormitustekijöitä, mutta mielenterveyssyistä johtuvien pitkien sairauspoissaolojen kehitys on saatu monissa osuuskaupoissa ja S-ryhmän yrityksissä suotuisalle uralle. Työ jatkuu, ja hyvällä syyllä voikin kysyä, olemmeko tarttuneet vasta helpoimpaan vaiheeseen: kun ihminen oireilee.

Parasta mielenterveyden edistämistä lienee ennakointi – tavat, joilla voimme edistää henkilöstömme hyvinvointia ja tukea voimavaratekijöitä kauaskatseisesti.

Loppujen lopuksi ratkaisevat tekijät voivat olla hyvin yksinkertaisia, ilmaisia ja inhimillisiä.

Mielenterveyttä edistävä ilmapiiri lähtee siitä, että näemme ja kuulemme toisemme. Työpaikoilla pitäisi ehdottomasti puhua enemmän siitä, millaista ilmapiiriä yhdessä rakennamme. Autetaanko meillä työkaveria, vai toimitaanko yksin? Kun on sen aika, tarjoammeko tukea ja olkapään, osaammeko myötäelää? Vai painelemmeko karkuun uskaltamatta kuunnella?

Toimintamallimme ovat auttaneet esihenkilöitä ja kollegoita arvostavassa puheeksi ottamisessa, kun näemme työkaverin mielialassa tai käyttäytymisessä jotain, mikä huolestuttaa. Onneksi kulttuuri muuttuu, eivätkä mielen haasteet tai kuormittava elämäntilanne ole todellakaan tabu työpaikoilla. Avoimuus tukee hyvinvointia, ja tätä ilmapiiriä voimme jokainen edesauttaa.

Juuri sinä voit olla se, joka sanoo työkaverille ne kannustavat sanat, jotka ratkaisevat koko pelin.

TEKSTI Hannu Krook, pääjohtaja, SOK
KUVA SOK

Lisätiedot ja yhteydenotot

Marika Finne
Marika Finne

Asiantuntija, viestintä

p. 045 844 0135
marika.finne
@finfami.fi

Pin It on Pinterest